Perspectiva liberalizării prețurilor la energie electrică de la 1 ianuarie 2021 a deschis posibilitatea vânzării de electricitate pe termen lung pe platformele OPCOM. Dacă în primele două luni ale anului trecut nu se efectuase decât o tranzacție cu livrare în 2020 ca urmare incertitudinilor cauzate de adoptarea OUG 114, în urma abrogării acesteia și liberalizării pieței de anul viitor, în ultimele două săptămâni s-au efectuat 10 tranzacții cu energie cu livrare în întreg anul 2021.
Toate acestea sunt contracte forward pentru energie electrică livrată în bandă pe perioadă de un an.
Prețurile la care s-au efectuat aceste tranzacții s-au situat între 266,95 lei/MWh și 275,7 lei/MWh. Interesant este că tendința este una descendentă, prețul cel mai mare fiind înregistrat la prima astfel de tranzacție, între Engie România (vânzător) și Degaz Grid SA (cumpărător), iar cel mai redus în ultima ședință, cea de joi, în tranzacția efectuată între S.C. Electric Planners S.R.L. și Delgaz Grid SA.
Comparativ, singurul contract similar semnat în primele două luni ale anului trecut a fost cel dintre Tinmar Energy SA și Delgaz Grid SA pentru livrarea de energie în 2020 la un preț de 260,5 lei/MWh.
Rezultă că prețurile realizate pentru anul viitor sunt cu un procent cuprins între 2,5 și 5,7% peste cel obținut de Tinmar pentru energia care urmează să o livreze Delgaz SA anul acesta.
Toate acestea sunt contracte forward pentru energie electrică livrată în bandă pe perioadă de un an.
Și cei doi mari producători de energie ieftină, Hidroelectrica și Nuclearelectrica, se numără printre companiile care au vândut energie electrică în bandă pentru întreg anul 2021.
Astfel Hidroelectrica a obținut un preț de 271 lei/MWh de la Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Nord S.A.
Un preț identic a fost realizat și de Nuclearelectrica, care a semnat un contract cu livrare în 2021 cu Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Muntenia Nord S.A. în valoare de aproximativ 12 milioane de lei.
Contractul cuprinde penalitati pentru fiecare zi de întârziere, corespunzătoare ca procent dobânzii datorate pentru neplata la termen a obligațiilor către bugetul de stat, calculate începand cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate.
Valoarea scrisorii de garanție de buna execuție emisa de S.N.Nuclearelectrica S.A. este de 10% din valoarea întregului contract, respectiv 1,186 milioane lei, cu valabilitate până pe 25 ianuarie 2022.