Tergiversarea de către guvernanți a modificării Legii offshore, în sensul renunțării sau relaxării condițiilor fiscale introduse în 2018 în Parlament, a reușit să descurajeze și pe cel mai înfocat suporter al proiectului Neptun Deep, CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere, care în repetate rânduri l-a catalogat drept “o uriașă oportunitate pentru România”. Pentru prima dată de la sosirea în România, Verchere pare că și-a pierdut optimismul, punând sub semnul întrebării adoptarea unei decizii finale de investiție.
“În absența unei modificări a Legii Offshore, mă tem, pentru prima dată, că trecem (în ceea ce privește luarea unei decizii de investiții favorabile - n.r.) de la «când» la «dacă». Iar acest lucru ar fi o pierdere uriașă pentru România”, a afirmat joi CEO-ul OMV Petrom, cu ocazia prezentării rezultatelor companiei pe anul trecut.
OUG 1/2020 a fost un lucru foarte important pentru ca investitorii să vadă un progres spre reîntoarcerea la o piață liberalizată, susține Verchere.
CITEȘTE ȘI Exxon nu-și va vinde activele, inclusiv participația la Neptun Deep, cu discount. Guvernul tocmai a limitat spațiul de manevră al americanilor“Avem nevoie de modificări ale Legii Offshore. Înțelegem că va trece printr-un proces parlamentar, iar aceasta este următoarea etapă pe care o urmărim. Am spus mereu că Marea Neagră este despre «când», deoarece este o resursă descoperită și evaluată și stă la baza securității energetice a României. Dar putem vedea că se schimbă contextul. Presiunea de mediu crește, am vorbit despre Green Deal, despre ce anume înseamnă, putem să vedem dezbaterile din jurul finanțării proiectelor de gaze”, a declarat CEO-ul OMV Petrom.
Verchere a mai precizat că este necesară o urgentare a procedurilor legislative.
“Îndemnăm autoritățile să facă modificările de care avem nevoie, astfel încât cu adevărat să putem merge mai departe și să începem acest proiect și să aducem, în cele din urmă, gazul în România și veniturile statului care vin odată cu acesta. Așadar, așteptăm să vedem această primă etapă, să fie pusă în Parlament”, a precizat oficialul OMV Petrom.
În aceeași zi, Rainer Seele, CEO-ul principalului acționar al Petrom, grupul austriac OMV, a anunțat o amânare cu cel puțin un an al proiectului Neptun Deep, unul dintre motivele invocate fiind anunțul grupului american ExxonMobil referitor la vânzarea participației sale de 50% la acest proiect
Șeful OMV, citat de Agerpres, a precizat că îngrijorările sale legate de cadrul legislativ existent în România cu privire la proiectul Neptun sunt în prezent "oarecum atenuate" și că pleacă, în continuare, de la ipoteza că decizia finală de investiții va fi luată în decurs de un an de la modificarea Legii offshore.
La mijlocul anului trecut, șefii OMV de la Viena nu numai că susțineau, ca și colegii lor de la București, că nu există o scrisoare oficială din partea companiei americane "cu privire la modificări în acționariatul proiectului", dar au și plusat, anunțând că se așteaptă la adoptarea unei decizii de investiție favorabile anul viitor. “Așadar, în cazul în care Neptun (Deep - n.r.) va deveni operațional, ceea ce ne așteptăm în prezent, deci dacă luăm decizia finală de investiție anul viitor, Neptun va începe să producă aproximativ în 2024-2025, ceea ce ar însemna încă 70.000 de barili pe zi“, a răspuns șeful diviziei Upstream a OMV, Johann Pleininger, unui analist Credite Suisse, care întrebase dacă ținta de producție pentru 2025 de 600.000 de mii de barili pe zi conține sau nu și producția din Neptun Deep.