VIDEO Racheta orbitală Ariane 6 a fost lansată. Europa va avea din nou acces independent la spațiul cosmic

VIDEO Racheta orbitală Ariane 6 a fost lansată. Europa va avea din nou acces independent la spațiul cosmic
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 iul 2024

Racheta europeană Ariane 6 a fost lansată în zborul inaugural, de la baza spațială franceză Kourou din Guyana Franceză.

Această rachetă are sarcina de a asigura accesul autonom al țărilor europene în spațiu, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
ANUNȚ Încep reparațiile majore la Podul Prieteniei. Cum ajungi mai repede cu mașina în Bulgaria, Grecia și Turcia după blocarea Podului de la Giurgiu CITEȘTE ȘI ANUNȚ Încep reparațiile majore la Podul Prieteniei. Cum ajungi mai repede cu mașina în Bulgaria, Grecia și Turcia după blocarea Podului de la Giurgiu
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Cu o întârziere de 1 oră din cauza unei probleme "minore", rezolvată în cursul dimineții, racheta de 56 de metri înălțime și 540 de tone s-a desprins de sol la ora locală 16:00 (19:00 GMT) cu ajutorul celor două propulsoare auxiliare și a motorului Vulcain de pe treapta principală.

Racheta are 63 de metri înălțime, la proiect se lucrează din 2014, iar lansarea ar fi trebuit să fie în vara lui 2020.

VIDEO Românii și spaniolii au adus peste 300 de muncitori pentru un nou drum expres în România CITEȘTE ȘI VIDEO Românii și spaniolii au adus peste 300 de muncitori pentru un nou drum expres în România

„Avem în față un moment important”, a declarat directorul general al Agenției Spațiale Europene (ESA), Josef Aschbacher.

„Viața noastră de zi cu zi chiar depinde de informațiile de la sateliți, de la telecomunicații și din observarea Pământului, de la prognoza meteo, până la gestionarea dezastrelor. Este de neimaginat pentru Europa să nu aibă acces garantat și independent la spațiu”, spune șeful ESA.

La proiect se lucrează de un deceniu, costurile au trecut de 4 miliarde dolari și problemele tehnice au fost numeroase. O lansare va costa peste 100 milioane dolari și niciun segment al rachetei NU va fi recuperat. Ariane 6 nu poate fi un concurent pentru SpaceX, companie ce a avut aproape 100 de lansări anul trecut.

Lansarea Ariane 6 are loc cu patru ani mai târziu decât s-a sperat inițial, data stabilită prima oară fiind 21 iulie 2020.

ANUNȚ Încep reparațiile majore la Podul Prieteniei. Cum ajungi mai repede cu mașina în Bulgaria, Grecia și Turcia după blocarea Podului de la Giurgiu CITEȘTE ȘI ANUNȚ Încep reparațiile majore la Podul Prieteniei. Cum ajungi mai repede cu mașina în Bulgaria, Grecia și Turcia după blocarea Podului de la Giurgiu

Racheta ar trebui să atingă o altitudine de 580 km în zborul inaugural.

O altă rachetă Ariane 6 ar trebui să fie lansată în decembrie, iar pentru 2025 sunt programate șase lansări. Dacă totul va merge ideal, ceea ce rar se întâmplă când este vorba despre tehnologia spațială, în 2026 ar putea fi efectuate opt lansări. Obiectivul pe termen mediu este să se ajungă la o lansarea în fiecare lună.

Europenii vor să folosească rachete Ariane 6 și pentru a lansa în viitor sonde spațiale. Vor exista două versiuni: Ariane 62 și Ariane 64, aceasta din urmă având capacitate mai mare (mai mult decât dublă). Este testată marți prima versiune.

Surpriză în industria auto: Porsche încheie seria de creșteri care se întindea pe mai mulți ani. Modelul electric Taycan a pierdut 51% dintre clienți CITEȘTE ȘI Surpriză în industria auto: Porsche încheie seria de creșteri care se întindea pe mai mulți ani. Modelul electric Taycan a pierdut 51% dintre clienți

Racheta a fost construită de compania franceză Arianespace. Franța și Germania s-au certat pe tema amânărilor apărute în program, iar la un moment dat germanii au spus că francezii sunt responsabili de creșterile de costuri și de problemele tehnice.

Treapta principală a fost construită de ArianeGroup, un joint venture între Airbus și Safran.

Europa nu mai are din 2023 acces independent la spațiul cosmic, după ce racheta Ariane 5 a efectuat ultimul său zbor. O rachetă mai mică, Vega-C, nu a mai zburat din decembrie 2022, din cauza unor probleme tehnice. În trecut europenii au utilizat și rachete rusești Soyuz, însă invazia rusă în Ucraina a pus capăt acestei variante.

viewscnt
Afla mai multe despre
ariane 6
racheta