Nissan a realizat ultimele demonstrații înainte de startul producției noilor sisteme de asistență în intersecții, care vor completa arsenalul de echipamente pe care compania le instalează pe mașinile sale. Sistemul se bazează pe senzorii Lidar și are ca scop evitarea unui impact.
Sistemele de asistență pentru siguranță sunt tot mai sofisticate în prezent, ele având la bază un panou larg de senzori și tehnologii care monitorizează mediul în care rulează un vehicul. De la clasicele radare cu unde radio, astăzi tehnologiile s-au extins cu Lidar (bazat pe laser), sonare, infraroșii, dar și microfoane, pentru diferite sunete.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cele mai noi astfel de tehnologii sunt cele care asigură frânarea de urgență în cazul unui impact iminent. Ele sunt proiectate să monitorizeze vehiculele din fața mașinii, în timp rulării, iar cele mai sofisticare monitorizează și participanții vulnerabili la trafic, adică pietoni și bicicliști. În cazul în care computerul consideră iminent un impact, pe baza datelor senzorilor, generează alerte și frânează mașina până la zero, după caz și viteză.
Nissan a extins această monitorizare pentru intersecții, acolo unde este mai dificil să depistezi apariția unui vehicul care vine de pe o stradă perpendiculară. Noua tehnologie testată de Nissan face parte dintr-un pachet mai amplu pe care l-a dezvoltat compania japoneză, acesta fiind anunțat încă de anul trecut.
Principala trăsătură a sistemului este sensibilitatea crescută și acuratețea datelor transmise. Noua generație de sisteme Lidar, utilizată acum pentru monitorizarea interesecțiilor, permite mașinii să efectueze manevre de evitare a impactului, simultan cu frânarea, ceea ce reprezintă un real progres.
Takao Asami, vicepreședinte și șeful diviziei de cercetare și inginerie avansată a Nissan, spune că tehnologia va fi implementată pe mașini până în 2025. „Suntem pe cale să dezvoltăm tehnologia de evitare a coliziunilor utilizând tehnologia LIDAR de ultimă generație până la mijlocul deceniului.
Cu scopul de a dezvolta viitoarele tehnologii de conducere autonomă pe care clienții le pot utiliza fără griji, Nissan lucrează pentru a înțelege pe deplin întreaga gamă de scenarii de accidente, analizând accidentele complexe care au loc în lumea reală. Eforturile noastre vizează îmbunătățirea substanțială a evitării accidentelor”.
CITEȘTE ȘI Mercedes-Benz a primit omologare pentru mașini autonome de nivel 3 în California, înaintea celor de la TeslaNoutatea vine din modul în care inteligența artificială este folosită pentru a înțelege mecanica unei intersecții. Nissan spune că sistemul are o nouă logică de control pentru evitarea unei coliziuni, bazată pe tehnologia de percepție a realității de la sol, utilizând Lidar. Acesta poate detecta viteza, locul și riscul potențial al unui vehicul care vine din lateral.
Sistemul este conceput pentru a răspunde instantaneu la schimbarea de situație prin pași progresivi precum acționarea de urgență a frânelor sau eliberarea frânelor atunci când riscul potențial a fost evitat. Tehnologia urmărește asistarea șoferului pentru a depăși eventualele erori umane, prin capacitățile avansate de detectare a riscului și de luare a deciziilor cele mai eficiente pentru evitarea impactului.
Nissan oferă în acest moment o serie de tehnologii de asistență în pachetul ProPilot, care cuprinde funcții specifice conducerii autonome. Acestea folosesc senzorii radar, lidar și camerele video pentru a controla vehiculul și pentru a putea interveni când este cazul, la menținerea vitezei, menținerea benzii sau evitarea impactului.
Ținta pe termen lung pentru Nissan este dezvoltarea de tehnologii capabile să evite coliziunile chiar și în cazul unor accidente complexe, ceea ar însemna, în cele din urmă, posibilitatea de conducere autonomă pentru vehicul. Nissan spune că ar putea oferi astfel de sisteme de asistență complexă pe toate modelele sale, în anul 2030.