VIDEO Misiunea Polaris Dawn a SpaceX a fost lansată. Pentru prima dată, persoane private vor ieși în spațiu

VIDEO Misiunea Polaris Dawn a SpaceX a fost lansată. Pentru prima dată, persoane private vor ieși în spațiu
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 sep 2024

Patru astronauți privați au fost lansați în spațiu într-o capsulă Crew Dragon modificată, dând startul misiunii private de cinci zile Polaris Dawn a SpaceX, care își propune să testeze noi modele de costume spațiale și să efectueze prima plimbare spațială privată, relatează Reuters.

Echipajul, format dintr-un om de afaceri miliardar, un pilot militar de vânătoare pensionat și doi angajați ai SpaceX, a decolat de la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Florida la ora locală 5:23 a.m. EST (12:23, ora României), scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
GRAFIC Scumpire a gazelor pe BRM în urma reducerii de către OMV Petrom și Romgaz a producției interne cu 20%. România rămâne exportator net, în condițiile în care are peste înmagazinați peste 30 TWh CITEȘTE ȘI GRAFIC Scumpire a gazelor pe BRM în urma reducerii de către OMV Petrom și Romgaz a producției interne cu 20%. România rămâne exportator net, în condițiile în care are peste înmagazinați peste 30 TWh
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Capsula a ajuns pe orbită aproximativ nouă minute și jumătate mai târziu, iar echipajul a gravitat în jurul unui mic câine de pluș, jucăria astronaut, în timp ce imponderabilitatea - gravitația zero - a devenit evidentă.

Crew Dragon s-a separat apoi de racheta propulsoare la trei minute după aceea, camerele de la bord dezvăluind o priveliște spectaculoasă a capsulei deasupra Pământului însorit.

„În timp ce priviți spre Steaua Nordului, amintiți-vă că curajul vostru luminează harta pentru viitorii exploratori”, a declarat prin radio Frank Messina, directorul de lansare al SpaceX, adresându-se echipajului. „Avem încredere în abilitățile voastre, în curajul vostru și în munca voastră în echipă pentru a duce la bun sfârșit misiunea care ne așteaptă. Vă trimitem îmbrățișări de la sol”, a continuat ea.

Boosterul Falcon 9 al misiunii a aterizat apoi în siguranță pe o platformă maritimă.

OAMENII VOR AJUNGE CEL MAI DEPARTE DE PĂMÂNT DE LA ASELENIZAREA DIN 1972

Aceasta este cea de-a cincea misiune privată a capsulei Crew Dragon - și cea mai riscantă - de până acum. Nava spațială se va așeza în cele din urmă pe o orbită eliptică, trecând și foarte aproape de Pământ, la 190 km, cât și la 1.400 km, cea mai îndepărtată distanță la care s-au aventurat oamenii de la încheierea programului american Apollo în 1972.

Ropharma afișează pierdere la jumătatea anului, în pofida creșterii explozive a afacerilor CITEȘTE ȘI Ropharma afișează pierdere la jumătatea anului, în pofida creșterii explozive a afacerilor

O încercare de lansare, luna trecută, a fost amânată cu câteva ore înainte de decolare din cauza unei mici scurgeri de heliu în echipamentul de la sol de pe platforma de lansare a SpaceX.

SpaceX a remediat scurgerea, dar Falcon 9 al companiei a fost apoi reținută la sol de autoritățile de reglementare americane din cauza unui eșec al recuperării boosterului în timpul unei alte misiuni, ceea ce a întârziat și mai mult lansarea Polaris.

Și lansarea de marți a fost amânată cu aproximativ două ore din cauza vremii nefavorabile.

Doar astronauții guvernamentali bine pregătiți și bine finanțați au efectuat ieșiri în spațiu până acum. De la crearea Stației Spațiale Internaționale (ISS), în 2000, au fost efectuate aproximativ 270 de ieșiri în spațiu, iar astronauții chinezi de pe stația spațială Tiangong din Beijing au efectuat 16.

IEȘIRE ÎN SPAȚIU PLANIFICATĂ PENTRU A TREIA ZI

Ieșirea în spațiu a echipajului Polaris Dawn este planificat pentru a treia zi a misiunii, la 700 km altitudine și va dura aproximativ 20 de minute. Nava Crew Dragon a SpaceX își va depresuriza încet întreaga cabină - nu are o cameră de aerisire precum ISS - și toți cei patru astronauți se vor baza pe costumele lor spațiale subțiri, construite de SpaceX, pentru a avea oxigen.

Prima ieșire în spațiu a SUA a avut loc în 1965, la bordul unei capsule Gemini, și a utilizat o procedură similară celei planificate pentru Polaris Dawn: capsula a fost depresurizată, trapa a fost deschisă, iar un astronaut în costum spațial s-a aventurat afară pe un cablu.

VIDEO Un start-up finanțat și de compania-mamă austriacă a OMV Petrom vrea să încălzească geotermal localități din România. Are nevoie însă de schimbarea legislației CITEȘTE ȘI VIDEO Un start-up finanțat și de compania-mamă austriacă a OMV Petrom vrea să încălzească geotermal localități din România. Are nevoie însă de schimbarea legislației

UN MILIARDAR IUBITOR AL SPAȚIULUI COSMIC

Jared Isaacman, în vârstă de 41 de ani, pilot și fondator miliardar al companiei de plăți electronice Shift4, finanțează misiunea Polaris, așa cum a făcut pentru zborul său Inspiration4 cu SpaceX în 2021. El a refuzat să spună cât de mult plătește pentru misiuni, dar acestea vor costa probabil sute de milioane de dolari.

Alături de el se află pilotul misiunii, Scott Poteet, 50 de ani, un locotenent-colonel pensionat al Forțelor Aeriene ale SUA, precum și angajatele SpaceX Sarah Gillis, 30 de ani, și Anna Menon, 38 de ani, ambele ingineri seniori în cadrul companiei. Pentru ieșirea în spațiu, Isaacman și Gillis vor ieși din nava spațială legate de o linie de oxigen, în timp ce Poteet și Menon vor rămâne în cabină.

Misiunea este prima din cadrul programului privat Polaris al lui Isaacman, care include o misiune Crew Dragon în viitor, urmată de un zbor pe nava spațială Starship a SpaceX, o rachetă uriașă pe care compania a cheltuit miliarde de dolari pentru a o dezvolta ca vehicul emblematic pentru Lună și Marte.

Cei patru membri ai echipajului sunt, de fapt, subiecți de testare pentru o serie de experimente științifice care vor încerca să facă lumină asupra modului în care radiațiile cosmice și vidul din spațiu afectează corpul uman, adăugându-se deceniilor de studii asupra astronauților care trăiesc la bordul ISS.

De la retragerea navetelor sale spațiale în 2011, NASA s-a bazat în mare măsură pe compania SpaceX și pe Crew Dragon, care a efectuat nouă misiuni cu astronauți spre și dinspre ISS pentru agenția guvernamentală americană, fiind singurul vehicul american pentru echipaj în funcțiune.

Compania a efectuat anterior patru misiuni private: Inspiration4 a lui Isaacman și trei zboruri private cu astronauți organizate de brokerul de misiuni Axiom Space, cu sediul în Houston.

Boeing se străduiește să dezvolte un vehicul spațial similar, Starliner, care ar putea rivaliza cu Crew Dragon. Dar cea mai recentă misiune de testare a Starliner de către NASA, care a început în iunie - prima dată când a zburat cu un echipaj - și-a lăsat astronauții pe ISS săptămâna trecută din cauza unor probleme cu sistemul său de propulsie.

viewscnt
Afla mai multe despre
polaris dawn
spacex