Audi a prezentat al treilea concept-car din serie „sphere”, un automobil care amintește de monovolumele de lux de altădată, dar aduce și o serie de trăsături de SUV. Urbansphere este a treia direcție de dezvoltare a mărcii premium a grupului VW, pe bazaă căreia va dezvolta modele viitoare.
Audi Urbansphere se aduagă lui Skysphere și Grandsphere, două concepte care au impresionat atât prin designul lor, cât și prin nivelul extraordinar de echipamente și tehnologii ale viitorului pe care le-au inclus. Chiar dacă cele trei nu vor fi neapărat regăsite în modele de serie în anii ce vin, cele mai multe dintre elementele pe care le-au prezentat vor fi baza automobilelor deceniului următor, la Audi.
Noul concept Urbansphere de la Audi a ieșit din tiparele sport pe care primele două concepte de anul trecut le-au adus și a intrat într-o lume în care marca nu a mai experimentat pânâ acum. Este vorba despre o caroserie de tip monovolum, de mari dimensiuni, care pare a fi special destinată transportului de lux în interiorul orașelor și, eventual, pentru călătoriile pe distanțe lungi. Specifice acestei clase pot fi considerate parbrizul extrem de avansat, care se prelungește, practic, cu capota motorului, și linia acoperișului, extrem de lungă, care se pierde într-un final în luneta scurtă și abruptă.
Nu în ultimul rând, grila frontală extrem de înaltă subliniază masivitatea acestui automobil.
Prezentarea Audi a pus un accent extrem de pronunțat asupra spațiului interior, a echipamentelor care susțin confortul pasagerului, care par desprinse dintr-un film SF. Scaune individuale reglabile pe mai multe direcții, ecrane care ies de unde nu te aștepți și, deasupra tututor acestora tehnologiile de conectare și interactivitate transmit foarte clar că Urbansphere este o limuzină autonomă, care va oferi un mijloc de transport de lux celor care vor să nu le lipsească nici cel mai mic confort pe care îl au în locuință sau birou.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoareAudi a spus cel puțin de două ori în prezentarea noului prototip că mașina a fost gândită pentru a satisface nevoile de transport din marile orașe din China, însă a subliniat că ea poate fi replicată pentru orice altă metropolă din lume. Asta înseamnă că un eventual model de serie va fi lansat mai întâi în China și abia după aceea, poate, pe alte piețe. De altfel, Markus Duesmann, CEO al Audi, a explicat că dezvoltarea conceptului a avut la bază o serie de consultări, focus grupuri, pentru ca „dorințele și perspectivele” acestora să facă parte din procesul de creație.
Din punct de vedere al dimensiunilor, Urbansphere are 5,51 metri, fiind cel mai mare dintre toate conceptele lansate de marcă vreodată, având totodată o înălțime generoasă, 1,78 metri, cu o lățime de nu mai puțin de 2 metri.
Să mai spunem doar că ampatamentul este unul uriaș, 3,40 metri, și astfel înțelegem că mașina este pur și simplu un microbuz de lux, electric și cu un nivel de autonomie 4.
Audi Urbansphere Concept a fost dezvoltat pe noua platformă PPE (Premium Platform Electric) pe care marca a creat-o împreună cu Porsche, pentru noile generații de vehicule electrice. Bateria cu care este echipată are 120 kWh, o capacitate care asigură un nivel foarte mare de energie, adică o autonomie de circa 72 km.
Propulsia este asigurată de două motoare electrice cu o putere totală de 295 kW și un cuplu de 690 Nm. Motoarele sunt amplasate fiecare pe câte o punte, ceea ce înseamnă că vorbim despre un automobil 4x4, cu capabilități extinse de rulare, chiar dacă nu are o înfățișare de SUV.