VIDEO DN2, reconfigurat cu 2+1 benzi între Sinești - Movilița

VIDEO DN2, reconfigurat cu 2+1 benzi între Sinești - Movilița
scris 12 iul 2019

Compania de Drumuri CNAIR a anunțat că reconfigurarea sectorului de drum Sinești - Movilița, de pe DN 2, E85, se apropie de final, în prezent fiind realizate marcaje rutiere.

CNAIR a reconfigurat aproximativ 9 kilometri de drum național în arhitectură 2+1, pe DN2, unul dintre cele mai aglomerate șosele din România, pe care se produc numeroase accidente rutiere soldate cu răniți și decedați.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit CNAIR, „reconfigurarea drumului la 2+1 alternativ între km 30 si 39 se apropie de finalizare. Dacă vremea va permite, în maxim două săptămâni întregul sector cuprins între Sinesti și Movilita va fi configurat la 2+1 alternativ. Acest sector de drum va fi monitorizat, iar daca noua configurație va duce la scaderea numărului de accidente și la creșterea comfortului în traficul rutier, soluția va fi extinsă și la alte sectoare de drum.”

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Soluția circulației în regim 2+1 alternativ a fost aleasă de Compania de Drumuri după modelul suedez, țara nordică fiind cunoscută pentru cel mai ridicat nivel de siguranță rutieră din Europa. În Suedia, această formulă de configurare a drumurilor înguste, care nu permit lărgirea la patru benzi, este însă folosită împreună cu separatoarele de benzi, parapeți sau cabluri, pentru o reală securizare a traficului. Din acest motiv, CNAIR a fost criticată pentru implementarea doar „pe jumătate” a formulei 2+1 alternativ.

 „Profilul 2+1 alternativ are potențialul de a mări siguranța drumului prin SCĂDEREA DE 5 ORI a numărului de victime, anunța Asociația Pro Infrastructura, la momentul la care CNAIR a decis implementarea soluției pe DN2.

„Din păcate, siguranța rutieră pe DN2 nu va crește de 5 ori din cauză că oficialii CNAIR au omis un amănunt crucial: separarea de sens prin parapet de protecție.

În continuare se va intra voluntar („bizoni”) și involuntar (derapaj, adormit la volan, neatenție, lipsă vizibilitate etc.) pe contrasens! Coliziunile frontale produc cele mai grave accidente.

Nu există spațiu pentru separarea fluxurilor de trafic dintr-un motiv absurd: normativele prevăd doar benzi de 3 metri (prea înguste pe DN), respectiv de 3,5m (folosite în acest caz) care sunt prea late pentru a lăsa loc unui parapet median clasic (din beton, de exemplu).

Volvo recheamă în service, în România, peste 800 de mașini, din cauza unei defecțiuni ce poate declanșa un incendiu CITEȘTE ȘI Volvo recheamă în service, în România, peste 800 de mașini, din cauza unei defecțiuni ce poate declanșa un incendiu

Chiar și așa, există soluția parapetului de tip cablu elastic, folosit pe scară largă în Suedia, așa cum am explicat de nenumărate ori, ultima dată în septembrie 2018.” au spus cei de la Asociatia Pro Infrastructura.

CNAIR a anunțat că „Au fost deja executate marcajele rutiere pe 5 km din cei 10 km ai acestui sector experimental, după asfaltarea întregului sector experimental.

Circulația 2+1 alternativ presupune trasnformarea șoselei cu configurație 1+1 cu acostament asfaltat, în șosea cu două benzi pe sens și o bandă pe celălalt sens, alternativ. Astfel, pe rând, șoferii au la dispoziție zone cu două benzi, pentru a putea depăși vehiculele lente, după care revin la circulația pe o bandă. Porțiuni de șosea cu trafic 2+1 alternativ există, pe distanțe scurte, pe DN7, pe Valea Oltului, în județul Sibiu.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
dn2
trafic 2+1 alternativ
cnair
e85
sinesti movilita