Modelul electric de la Dacia, Spring, a început să fie livrat în Europa din luna septembrie, însă primii proprietari, cei mai norocoși, au apucat deja să facă peste 1.000 de kilometri. Alexandra este unul dintre acești proprietari norocoși, care spune ce îi place și ce nu-i place la bordul noului Dacia Spring.
„Îl folosim exclusiv pentru drumurile de zi cu zi. Mergem la muncă, ducem copiii la școală și la creșă. Eu merg ziua, soțul meu merge noaptea la serviciu”, povestește Alexandra, proaspăt proprietar de Spring în Franța, acolo unde au fost livrate primele loturi de mașini de la Dacia. Jurnaliștii de la AutomobilePropre.fr au vorbit cu ea pentru a afla care sunt minusurile pe care le-a descoperit la micuța electrică, fabricată în China și vândută la un preț bun pentru Europa.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Am ales Spring pentru prețul accesibil. Nu am vrut o mașină mare”, spune Alexandra, care mai are în familie și un SUV de la Peugeot, un 3008 cu motor pe benzină. „Înainte aveam un Twingo, dar consuma mult. Din cauza creșterii prețului combustibililor și pentru a proteja mediul, am ales o mașină electrică. Am ales versiunea ComfortPlus, pentru că nu era mare diferența de preț”, mai spune Alexandra, care recunoaște că nu a comandat și cablul de încărcare de mare viteză.
„Nu schimbi vitezele tot timpul, nu mai există schimbător, este mai ușor de condus. În comparație cu vechea Twingo, este mai ușor de parcat datorită camerei.”
Dar există și nemulțumiri evidente din partea celor care au mers deja 1.500 de kilometri cu Spring. „Când fiica mea stă în spate, trebuie să muți scaunul pasagerului complet în față, altfel nu are loc”, explică Alexandra, care spune și despre portbagaj că este mic.„E prea mic când ai copii și trebui să duc ghiozdanul sau genți cu scutece, cărucior, plus cablurile de încărcare”.
CITEȘTE ȘI Securizarea muncii de la distanțăEa povestește că a descoperit pe un site un truc care permite folosirea parțială a spațiului liber din zona motorului. Pentru asta se cumpără o cutie specială de pe internet, care încape sub capota din față. Acolo merg puse cablurile de încărcare, echipamentele obligatorii (triunghi, vestă), astfel că se eliberează portbagajul. Alexandra este de părere că zgomotul redus al mașinii este și el o problemă, pentru că pietonii nu aud mașina când se apropie.
Ea spune că încarcă mașina o dată la două zile, la priza de acasă, peste noapte. „Durează 13 ore”, spune ea. Consumul indicat de computerul mașinii arată 13,8 kWh/100 km, ceea ce înseamnă că autonomia în traficul real este de până la 200 km. Cu puțin sub cea anunțată de producător, de 230 km.
Dacia Spring a început deja să fie livrată și în România, primele aproape 300 de mașini fiind deja înamtriculate, iar până la finalul anului se așteaptă să fie livrate circa 3.500 de exemplare. Între timp, datorită cererii foarte mari, dar și pe fondul creșterii prețurilor materiilor prime și transportului, Dacia a scumpit Spring, în România, cu 1000 de euro. În Franța, Spring rămâne una dintre cele mai ieftine mașini electrice din Europa, cu un preț de 17.100 de euro, pentru Comfort, și 18.700 Comfort Plus, cu 400 de euro sub prețul din România.