VIDEO Adus cu cătușe la mâini și legat cu o frânghie de talie, Carlos Ghosn s-a apărat în fața judecătorilor, amintind că a salvat Nissan de la faliment

VIDEO Adus cu cătușe la mâini și legat cu o frânghie de talie, Carlos Ghosn s-a apărat în fața judecătorilor, amintind că a salvat Nissan de la faliment
scris 8 ian 2019

Carlos Ghosn a apărut în fața judecătorilor și a unei săli în care s-au aflat doar 14 persoane civile, alese dintr-un val de peste 1.000, aflate la intrarea în tribunal, după cum scrie cotidianul japonez Asahi. Ghosn a respins acuzațiile legate de transferul pierderilor personale în contul Nissan. Aceasta este acuzația curentă pentru care este arestat.

Președintele Renault și fost președinte Nissan, Carlos Ghosn, a fost adus în sala de judecată exact cum anticipaseră ziariștii japonezi, cu cătușe la mâini și legat cu o frânghie de talie. Îmbrăcat într-un costum albastru și cămașă albă, cu părul mult mai alb decât era înainte de arestarea sa, slăbit, Ghosn a negat faptele de care este acuzat, spunând că nu există probe care să ateste acest lucru, după cum descriu cei prezenți în sală.

Urmărește-ne și pe Google News

Camerele foto au fost interzise, astfel că presa japoneză a publicat doar câteva schițe cu Carlos Ghosn. Descrierile făcute de jurnaliști arată însă că fostul șef al Nissan părea foarte stăpân pe el. A aruncat o privire către sală, unde se aflau cele 14 persoane admise, înainte de a se așeza pe locul destinat acuzaților, în fața avocaților săi. Cei doi gardieni care l-au însoțit i-au scos apoi cătușele, înainte de începerea procedurii.

Judecătorul care a prezidat ședința a citit acuzațiile aduse, precizând că procurorii au considerat necesar să-l aresteze deoarece prezintă riscul de a părăsi țara și de a distruge probele. Judecătorul a citit și suma care îi este imputată lui Ghosn, în actul de acuzare: 1,85 miliarde yeni (aproximativ 15 milioane euro).

Declarația pe care Ghosn a dat-o în fața judecătorilor s-a referit la devotamentul său pentru Nissan Motor, la faptul că a transformat compania dintr-una falimentară, în 1999, la „un stâlp al economiei japoneze”. Ghosn a fost pregătit cu cifre exacte, de la datoriile pe care le avea compania la momentul preluării, până la profiturile din ultimii ani, incluzând numărul exact de mașini vândute de Nissan în toți acești ani.

„Toate aceste realizări sunt cea mai mare bucurie a vieții mele, alături de familia mea.” „Am acționat întotdeauna cu intergritate și n-am fost acuzat niciodată de greșeli comise în carierea mea de câteva zeci de ani”, a mai spus Ghosn.

Legat de transferul pierderilor, Ghosn a admis că au existat, dar a spus că a fost un transfer temporar (contracte swap), pierderile fiind apoi transferate înapoi în conturile sale, fără niciun cost pentru Nissan.

Apoi Ghosn s-a referit la acuzațiile referitoare la nedeclararea unor venituri către autoritățile japoneze, spun\nd că aceste venituri nu erau fixe și n-au fos încasate încă, astfel că nu există nicio sumă pe care să o fi încasat și să nu fie declarată.

El a argumentat cu „testul morții”, întrebând retoric dacă urmașii săi ar putea încasa aceste sume, în cazul în care el ar muri. „Nu”, a răspuns tot el, sugerând că nu avea obligația să declare aceste sume.

Peste 10 milioane de pasageri au avut, în 2018, zboruri întârziate, anulate și supra-rezervate; punctualitatea pe aeroporturile din România, 79% CITEȘTE ȘI Peste 10 milioane de pasageri au avut, în 2018, zboruri întârziate, anulate și supra-rezervate; punctualitatea pe aeroporturile din România, 79%

În încheiere, Carlos Ghosn a spus că a acționat întotdeauna cu onoare, legal și cu știința și aprobarea executivilor din companie, cu singurul scop de a susține și întări Nissan.

Avocații japonezi ai lui Carlos Ghosn au susținut o conferință de presă imediat după audiere, pentru a prezenta detaliat dosarul în care președintele Renault este acuzat. Este pentru prima dată când avocații răspund întrebărilor jurnaliștilor pe marginea acestui dosar. Avocații au spus foarte clar că nu există temei pentru ca Ghosn să se afel în arest preventiv.

Ghosn a fost arestat pe 19 noiembrie, pentru acuzația privind declararea eronată a veniturilor sale, dar prelungirea mandatului pe această faptă a fost respinsă de judecători. Imedit, porcurorii l-au rearestat pentru acuzațiile privind trasnferul pierderilor personale către Nissan, iar pe 31 decembrie mandatul a fost prelungit. Pe 11 ianuarie, procurorii ar trebui să-l elibereze sau să prezinte actul de inculpare caz în care ar putea prelungi mandatul cu alte 20 de zile. La fel de bine, procurorii vor putea emite un alt mandat de arestare, pentru acuzații noi.

viewscnt
Afla mai multe despre
nissan
carlos ghosn
renault
arestare ghosn
allianta renault nissan mitsubishi