Zeci de trenuri din sudul țării au fost anulate, avioanele înregistrează întârzieri la decolare, iar Autostrada A2 București-Constanța și DN2 care leagă Moldova de Muntenia sunt închise.
UPDATE ora 20.00: Peste 100 de localități din sud-estul țării au rămas fără curent electric, după ce rafalele de vânt a doborât stâlpi ale rețelelor sau copaci au căzut peste firele de transmitere a curentului electric.
CEZ Distribuție menționa pentru ora 16.00 un număr de 108 localități fără curent electric, iar Electrica un număr de 16 localități din județele Brăila, Dâmbovița, Buzău și Prahova, conform Agerpres. Pentru ora 18.00, Enel Distribuție Muntenia raporta întreruperea alimentării cu electricitate în 7 localități din Ilfov și Giurgiu, iar Enel Distribuție Dobrogea menționează un număr de 50 de localități din județul Constanța fără curent electric.
O a patra cursă aeriană, cea de Frankfurt, a fost anulată pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București, după ce anterior alte trei zboruri - de Istanbul, Moscova și Milano - care trebuiau să decoleze au fost ținute la sol.
Județul Ialomița a ieșit de sub avertizarea de cod portocaliu, coborând la nivelul de cod galben. "Viscolul a scăzut în intensitate", transmite corespondentul Digi24. Totuși, drumurile județene din Ialomița rămân închise.
În județul Tulcea pe trei drumuri județene circulația este interzisă, în timp ce în județul Constanța, de asemenea, sunt multe artere închise. În localitatea Hârșova, o coloană de șoferi a fost stat blocată timp de 6 ore, fiind eliberată abia prin intervenția echipajelor de specialitate.
La spitalul județean Constanța a ajuns în această seară o femeie însărcinată care a intrat în contracții. Aceasta a fost adusă din localitatea Runcu, mai întâi cu o șenilată până în comuna Nicolae Bălcescu și apoi cu o salvare până în municipiul reședință de județ.
În județul Brăila sunt 13 drumuri județene închise, iar luni școala începe numai pentru copiii din muncipiul Brăila.
Elevi din 7 județe vor sta acasă, în baza unor hotărâri ale Ministerului Educației, conform declarației purtătorului de cuvânt al instituției, Mihaela Amarandei.
Aproape toate trenurile care vin în Gara de Nord au întârzieri. Cursa de Sofia are nu mai puțin de 250 de minute întârziere, în timp ce pe rute interne garnituri vin cu 30 de minute sau chiar 300 de minute după orele programate de sosire.
În centrul Capitalei zăpada este adunată pe marginile trotuarelor, iar apa se scurge lângă borduri în foarte multe locuri. Pietonii fac eforturi să sară pe lângă băltoacele adunate la colțuri de stradă. Toate firmele care au contractele de deszăpezire - Romprest pentru sectoarele 1 și 5, Supercom pentru sectorul 2, Rosal pentru sectorul 3, Rebu pentru sectorul 4 și Urban pentru sectorul 6 - au fost amendate astăzi cu câte 2.205 lei de Poliția Rutieră pentru "modul defectuos" în care s-au achitat de obligații.
UPDATE 14.20: Numărul trenurilor anulate se ridică la 39 de curse, iar drumul dintre Moldova și sudul țării este complet blocat după ce a fost închis și tronsonul Focșani-Buzău. În total, sunt 21 de drumuri închise.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Șase autofreze și trei șenilate vor fi relocate de la DRDP Timișoara, DRDP Cluj și DRDP Brașov pentru a se interveni pe drumurile naționale din sudul și sud-estul țării, conform unui comunicat al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR). Astfel, numărul total de utilaje cu care se va acționa în zonele afectate va fi de 32 de autofreze și cinci șenilate.
Alimentarea cu energie electrică a fost afectată în 54 de localități din județele Constanța, Tulcea, Călărași și Ialomița, din cauza condițiilor meteo deosebite, a viscolului și căderilor masive de zăpadă, informează Enel Distribuție Dobrogea.
Cursele aeriene, spre Istanbul, Moscova și Milano, care trebuiau să decoleze astăzi de pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București, au fost anulate din cauza ninsorii abundente și a viscolului, cu rafale de vânt de peste 75 de kilometri/oră, care transportă zăpada pe sol. Întârzierile decolărilor sunt și de două ore.
ȘTIREA INIȚIALĂ Căderile masive de zăpadă din această noapte și viscolul din sudul țării au creat blocaje importante în traficul rutier și feroviar, iar traficul aerian suferă întârzieri. Autostrada A2 București-Constanța este închiă, iar unul din utilajele trimise pentru deszăpezire s-a blocat în zăpadă, transmite corespondentul B1 TV.
Într-o intervenție pentru postul de televiziune, prefectul de Ialomița Gigi Petre, a declarat că sunt blocate și patru drumuri județene, inclusiv arterele DN2 și DN2A. Vizibilitatea este prima problemă care practic închide cel mai scurt drum dintre Moldova și sudul țării.
Pentru a ajunge din Moldova către București, prefectul de Buzău George Sava recomandă ruta Focșani-Buzău-Ploiești. Drumul între Buzău și Brăila este, de asemenea, blocat. Măsura de închidere a drumurilor s-a făcut preventiv pentru că pe ele se poate circula. Urgențele medicale pot fi onorate, iar șenilate sunt disponibile pentru a ajunge, la solicitări, în mai multe localități in județ. Apelul pentru oameni este să evite să se deplaseze dintr-o localitate în alta. "Cetățenii au răspuns pozitiv la solicitările noastre și a mass-mediei locale", a mai spus Sava.
Între timp, după ora 13.00, s-a închis și tronsonul Focșani-Buzău, traficul dinspre Moldova spre sudul țării fiind blocat, transmite Antena3.
Zeci de trenuri blocate
Calea ferată este în impas. Zeci de trenuri care circulă pe liniile din sudul țării au fost anulate, duminică, din cauza viscolului și a ninsorilor din sudul și estul țării, informează CFR Călători SA. DIntre acestea 12 trenuri erau pe relația București-Constanța și două pe linia Constanța Buzău. "Circulația feroviară se desfășoară în condiții de iarnă pe fondul viscolului și a ninsorilor din sudul și estul țării. În toate unitățile CFR Călători s-au luat măsuri suplimentare pentru asigurarea condițiilor necesare desfășurării în siguranță a călătoriei cu trenul. Sunt pregătite locomotive de rezervă, sunt suplimentate echipele de intervenție, iar garniturile sunt verificate înainte de plecarea în fiecare cursă", se spune într-un comunicat al companiei, preluat de Agerpres.
Intervenția pe liniile ferate se face cu trei pluguri, acesta fiind și motivul pentru care unele curse au fost anulate, a explicat pentru B1 TV Oana Brânzan, purtător de cuvânt la CFR Infrastructură.
Către ora 13.00, numărul trenurilor anulate se ridica la 39 de curse.
Căile Ferate Române pun la dispoziția celor interesați de mersul trenurilor din gările București Nord, Brașov, Craiova și Timișoara camere web cu tabelele afișând orele de sosire și plecare, precum și date asupra circulației trenurilor în timp real.
Comunicatul CFR Călători precizează că pentru zonele afectate de viscol și ninsori, s-a luat decizia anulării unor garnituri, urmând ca traficul de pasageri sa fie preluat de celelalte trenuri rămase în graficul de circulație. Este vorba despre IR 1581 București Nord (plecare ora 7,31) - Constanța, IR 1580 Constanța (plecare ora 8,40) - București Nord, IR 1582 Constanța (plecare a 13,00) - București Nord, IR 1585 București Nord (plecare ora 14,00) - Constanța, IR 1588 Constanța (plecare ora 18,50) - București Nord, R 8011 București Obor - Fetești este anulat și circulă suplimentar un tren București Obor - Fetești, cu plecare din București Obor la ora 10,00, R 8012 și R 8014 Fetești - București Obor, R 8580 și R 8581 Ciulnița - Slobozia Veche și retur, R 8443 și R 8592 Ciulnița - Călărași Sud și retur, R 8002 și R 8001 București Obor - Constanța și retur, R 9362 Alexandria - Roșiori Nord, R 8201 și R 8202 Buzău - Constanța și retur, R 8653 Medgidia - Tulcea Oraș, R 8654 Tulcea Oraș - Medgidia, R 8121 București Nord - Slobozia Veche și R 8124 Slobozia Veche - București.
Întârzieri de decolări de până la două ore
Traficul aerian este, de asemenea, afectat pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București și Aeroportul Internațional București Băneasa Aurel Vlaicu, decolările realizându-se în condiții de ninsoare abundentă și viscol cu rafale de vânt de 70 peste kilometri/oră, care transportă zăpada pe sol, informează un comunicat al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), preluat de Agerpres.
O serie de curse pot înregistra întârzieri de aproximativ 30 de minute la decolare, determinate de degivrarea aeronavelor și de operațiunile de handling la sol îngreunate de vreme, punctual întârzierile ajungând sau depășind o oră, menționa comunicatul inițial. Ulterior, datorită dificultăților, întârzierile au urcat chiar și la două ore.
Dacă de dimineața niciun zbor nu fusese anulat, o comunicare de după ora 13.00 informează că au fost anulate cursele de Istanbul, Moscova și Milano.
"Pe ambele aeroporturi ale Capitalei se intervine constant cu utilajele proprii pentru deszăpezirea pistelor, platformelor și căilor de rulare, fiind asigurate condițiile pentru desfășurarea în deplină siguranță a operațiunilor aeriene", spune compania de aeroporturi.
Școlile din Capitală își suspendă luni cursurile
Elevii din Capitală nu vor merge luni la școală, a declarat, duminică, pentru Agerpres, șeful Inspectoratului Școlar al Municipiului București, Ionel Florian Lixandru.
"În urma discuțiilor cu prefectul municipiului București, am hotărât să suspendăm cursurile pentru mâine", a afirmat inspectorul general școlar.