Comisia Europeană a avertizat joi că va da în judecată Germania, Marea Britanie și alte cinci state pentru că nu au introdus sisteme de penalizare pentru descurajarea producătorilor auto să încalce regulile eferitoare la emisii, într-o nouă întorsătură a sacandalului dieselgate de la Volkswagen, transmite Bloomberg.
Executivul UE a trimis scrisori oficiale de avertizare statelor respective, în care afirmă că guvernele nu și-au îndeplinit obligațiile legale, scrie News.ro.
Este pentru prima oară când Comisia Europeană acționează oficial de la apariția informațiilor legate de manipularea testelor de poluare ale automobilelor diesel, în septembrie 2015.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Oficialii Comisiei au discutat separat cu cei ai Volkswagen referitor la despăgubirea proprietarilor de automobile diesel afectați de scandal.
”Respectarea legii este prima și cea mai importanță obligație a producătorilor auto. Dar autoritățile naționale din UE trebuie să se asigure că producătorii auto respectă legea”, a afirmat joi comisarul pentru Piața Internă, Elzbieta Bienkowska, într-un comunicat.
Potrivit UE, Germania și Marea Britanie au încălcat legea pentru au refuzat să dezvăluie, atunci când au fost solicitate, toate informațiile tehnice obținute în timpul investigațiilor naționale referitoare la posibile nereguli legate de emisiile de oxid de nitrogen ale automobilelor VW și ale altor producători de pe teritoriile lor.
Comisia a trimis joi scrisori oficiale de avertizare Cehiei, Lituaniei și Greciei, pentru că nu au introdus în legislația națională sisteme de penalizare pentru încălcalea reglementărilor referitoare la emisii.
De asemenea, Comisia a deschis proceduri de infringement împotriva Germaniei, Luxemburgului, Spaniei și Marii Britanii, pentru că nu au aplicat astfel de sancțiuni, chiar dacă VW a folosit softuri ilegale pentru reducerea emisiilor vehiculelor în timpul testelor.
Grupul VW a fost nevoit să recheme în service 11 milioane de automobile diesel la nivel global, dintre care 8,5 milioane în Europa, pentru remedierea tehnică a acestora.
Guvernele notificate de Comisia Europeană au la dispoziție două luni să răspundă scrisorilor.