TABEL Piața liberă a sărit în ajutorul șoferilor, anulând scumpirea carburanților cauzată de majorarea accizelor de la 1 iulie. Peste jumătate din prețul benzinei este confiscat de stat

TABEL Piața liberă a sărit în ajutorul șoferilor, anulând scumpirea carburanților cauzată de majorarea accizelor de la 1 iulie. Peste jumătate din prețul benzinei este confiscat de stat

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 6 sep 2024

Prețul benzinei a coborât sub 7 lei pe litru (deocamdată doar într-o stație Petrom din capitală, cea de pe strada doctor Herescu -6,98 lei/l), situându-se în prezent sub nivelul de dinaintea scumpirii din urmă cu 2 luni cauzată de majorarea agresivă a accizelor începând cu 1 iulie. În ceea ce privește motorina, prețul acesteia este chiar mai redus cu 5-10 bani/l față de cel de pe 30 iunie.

Cu alte cuvinte, piața liberă a anulat scumpirea impusă de guvern, cotațiile internaționale, dar și raportul dintre cerere și ofertă făcând ca principalele companii distribuitoare să reducă prețurile în 2 luni sub nivelul celor de pe 30 iunie.

Urmărește-ne și pe Google News

Cotațiile internaționale ale petrolului Brent se situează sub 73 de dolari pe baril, în apropierea minimului ultimilor 3 ani, ca urmare a unei cererii slabe la nivel global și a îngrijorărilor privind evoluția economiei chineze, cel mai mare consumator de petrol din lume.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Vineri, liderul pieței a ieftinit carburanții cu 4 bani pe litru, după ce în ziua precedentă micșorase prețul benzinei cu 8 bani pe litru, iar pe cel al motorinei cu 4 bani pe litru.

Evoluția prețului carburanților din ultimele 2 luni în stațiile principalilor distribuitori din capitală

Evoluția prețului carburanților din ultimele 2 luni în stațiile principalilor distribuitori din capitală

În septembrie, compania a efectuat deja 3 ieftiniri, după ce în august redus în 10 rânduri prețurile carburanților comercializați.

În urma deciziei Guvernului de la finalul anului trecut de majorare agresivă a accizelor, pe 1 iulie motorina s-a scumpit cu 40 de bani/l, iar benzina cu 43 de bani/l. Asta după ce, din același motiv, prețurile crescuseră cu 26 bani/l, respectiv 29 bani/l în prima zi a acestui an.

Comparativ cu prețurile de pe 30 iunie, benzina standard este mai ieftină cu 3 bani/l, iar motorina cu 11 bani/l în stațiile Petrom, ceea ce înseamnă că nu numai că mișcările de pe piață au anulat scumpirea fiscală de 43, respectiv 40 bani pe litru, dar au redus suplimentar prețurile.

Per total, OMV Petrom a micșorat prețurile de la majorarea accizelor de pe 1 iulie cu 46 bani în cazul benzinei și cu 51 de bani în cazul litrului de combustibil diesel.

Evoluția cotațiilor țițeiului Brent din ultimii 3 ani

Evoluția cotațiilor țițeiului Brent din ultimii 3 ani

În condițiile în care componenta liberă a prețurilor s-a redus, cea a statului a rămas relativ constantă, procentual ea chiar crescând considerabil.

Dacă înaintea majorării accizelor de pe 1 iulie, dintr-un preț de aproximativ 7 lei/l de benzină, statul încasa 3,14 lei (2,02 lei acciză și 1,12 lei TVA), reprezentând 44,9% din prețul final, în prezent, în buzunarele statului intră 3,5 lei (2,38 lei acciză și 1,12 lei TVA), reprezentând 50,1% din prețul final.

În cazul motorinei, ponderea taxelor pe consum era înainte de majorarea accizelor 41, 75% (sau 2,99 lei, din care 1,85 acciza și 1,14 lei TVA, la un preț de 7,16 lei/l), pentru ca în prezent să fie de 47% (sau 3,31 lei, din care 2,18 lei acciza și 1,13 lei TVA la un preț de 7,07 lei/l).

viewscnt
Afla mai multe despre
benzină
motorină
ieftiniri
omv
petrom
mol
rompetrol
lukoil
accize
scumpiri