TABEL Nouă ieftinire a carburanților. Prețul benzinei, peste cel al motorinei în toate stațiile Petrom din capitală

TABEL Nouă  ieftinire a carburanților. Prețul benzinei, peste cel al motorinei în toate stațiile Petrom din capitală

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 9 mai 2024

Prețul benzinei a revenit peste cel al motorinei în toate stațiile Petrom din capitală în urma deciziei liderului pieței distribuitoare de carburanți, OMV Petrom, de a reduce joi, pentru a doua zi consecutivă, prețul benzinei cu 4 bani/l, și pe cel al motorinei cu 6 bani/l, conform datelor analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

În luna noiembrie a anului trecut, motorina era mai scumpă decât benzina cu 75 de bani pe litru.

FOTO Operatorul feroviar italian Hannibal, controlat de cel mai mare operator independent de terminale de containere din Europa, va transforma terminalul Curtici într-un hub pentru mărfuri turcești CITEȘTE ȘI FOTO Operatorul feroviar italian Hannibal, controlat de cel mai mare operator independent de terminale de containere din Europa, va transforma terminalul Curtici într-un hub pentru mărfuri turcești

Miercuri, compania micșorase doar prețul benzinei cu 4 bani/l, lăsând prețul motorinei neschimbat.

În urma ieftinirilor de joi, prețul unui litru de motorină standard este în prezent de 7,23-7,26 lei/l în stațiile Petrom din capitală, în timp ce cel al benzinei standard este de 7,24-7,31 lei/l. În stațiile OMV dieselul costă 7,31-7,34 lei/l, iar benzina 7,36-7,40 lei/l.

Dacă miercuri existau 3 stații Petrom în București (doctor Herescu, Jiului și Petrom City) în care prețul benzinei se situa cu un ban pe litru sub cel al motorinei, joi și în aceste stații dieselul este mai ieftin cu un ban/l decât benzina.

Evoluția prețului benzinei și motorinei în stațiile din capitală

Evoluția prețului benzinei și motorinei în stațiile din capitală

Și joi există 5 stații, ale Lukoil de astă dată (Chitila, Poligrafiei, Preciziei, Turnu Măgurele și Coralilor), unde prețul benzinei (care a coborât și la 7,24 lei/l) se situează sub cel al motorinei (7,25-7,27 lei/l).

În majoritatea stațiilor MOL și Rompetrol diferența dintre prețurile celor 2 tipuri de carburanți era marți dimineață de 4 bani/l, în favoarea benzinei, însă, așa cum ne-au obișnuit, în orele următoare și companiile concurente, MOL, Rompetrol și Lukoil, vor efectua probabil o mișcare de preț similară celei a liderului pieței.

La începutul lunii august 2023, prețul benzinei era aproape identic cu cel al motorinei, după care, în urma evoluției cererii sezoniere, atât locale, cât și continentale și regionale, în luna noiembrie, diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a atins un maxim de peste 75 de bani/l.

În urmă cu 2 ani, însă, în luna octombrie 2022, aceasta se situase și la peste 1,5 lei/l.

Ultima dată când motorina a fost mai ieftină decât benzina a fost în luna iunie a anului trecut.

Evoluția cotațiilor țițeiului Brent din ultima lună

Evoluția cotațiilor țițeiului Brent din ultima lună

Cererea sezonieră de motorină este mai ridicată iarna, când combustibilul diesel este utilizat și în alte scopuri (încălzire, generatoare etc) în special de către vecinii ucraineni, care importă motorină prin România.

România este importatoare netă de motorină și exportatoare netă de benzină.

Cotațiile țițeiului Brent de situau joi la dimineață la 83,9 dolari/baril, în creștere față de minimul utimei luni, de miercuri (82,6 dolari/baril).

viewscnt
Afla mai multe despre
benzină
motorină
ieftiniri
omv
petrom
mol
rompetrol
lukoil