Ford a fost acuzat că a conceput o schemă pentru a evita plata unor taxe mai mari pentru vehiculele comerciale Transit Connect importate din Turcia, clasificându-le în documentele de declarație vamală ca fiind vehicule de pasageri, a explicat Departamentul de Justiție într-un comunicat de presă, potrivit AFP.
Potrivit sursei citate, producătorul a mers chiar până la a instala „scaune false în partea din spate (a habitaclului) și alte dispozitive temporare pentru a face să treacă aceste dube drept vehicule de pasageri”, scrie Hotnews.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Aceste scaune din spate nu au fost niciodată destinate să fie folosite pentru a transporta pasageri”, a precizat ministerul.
„Odată trecute prin vamă, scaunele au fost scoase rapid din fiecare dintre aceste vehicule care au fost readuse la identitatea lor inițială de vehicul comercial cu două locuri”, explică acesta, făcând referire la un obiectiv al producătorului situat chiar în port în acest scop.
Între aprilie 2009 și august 2013, acest truc a permis companiei Ford să plătească taxe de import de doar 2,5%, în loc de 25% aplicabile vehiculelor de marfă.
„Ford își exprimă dezacordul ferm cu multe dintre afirmațiile din comunicatul DoJ și nu recunoaște nicio responsabilitate în această chestiune”, a declarat compania.
„Dar, în spiritul de a nu merge mai departe cu acest litigiu complex, vechi de un deceniu, am convenit să rezolvăm această problemă o dată pentru totdeauna”, a conchis aceasta.
Din cele 365 de milioane de dolari pe care le va plăti, aproape 183,5 milioane de dolari reprezintă taxe vamale neplătite ca urmare a schemei, potrivit acordului dintre producător și guvern, făcut public de minister.
Instanța a precizat că aproape 163.000 de vehicule Transit Connect (furgonete mici de aproximativ 3 m3, potrivit site-ului Ford) au fost importate din Turcia în această perioadă.
CITEȘTE ȘI Ministerul Finanțelor: Termenul pentru analiza hotărârii în cazul Roșia Montană a fost prelungit la 90 de zileDe asemenea, instanța susține că Ford a declarat la vamă o valoare mai mică decât cea reală, în special prin utilizarea unui curs de schimb greșit sau prin contabilizarea incorectă a reducerilor.
„Guvernul nu va permite companiilor să se sustragă de la plata taxelor vamale prin adăugarea de caracteristici false la produsele lor și apoi prin înscrierea lor în categoria greșită”, a declarat Troy Miller, un înalt funcționar al Serviciului Vamal și de Protecție a Frontierelor (CBP), citat în comunicatul ministerului.