România are cele mai ieftine curse aeriene interne din Europa după intrarea pe cursele interne a operatorului low cost Blue Air, prețul mediu la 100 de kilometri fiind de 7,12 euro, semnificativ sub nivelul din alte state, în timp ce prețurile călătoriilor cu trenul sau cu autobuzul din România sunt ușor sub media europeană, arată un studiu rpublicat luni de compania online germană de călătorii GoEuro.
Studiul include date privind prețurile călătoriilor din 40 de state europene, însă în 16 dintre acestea nu există zboruri interne și nu au prețuri disponibile, scrie News.ro.
Potrivit studiului, după România, în clasamentul celor mai ieftine țări în privința călătoriilor interne cu avionul urmează Portugalia, cu 8,01 euro/100 km, Rusia (8,49 euro), Turcia (8,62 euro) și Spania (12 euro).
"România urcă pe prima poziție în rândul țărilor din Europa în care călătoria cu avionul costă cel mai puțin, cu puțin peste 7 euro pentru 100 km. Singura companie aeriană low cost care operează zboruri interne în România este Blue Air, care are curse între principalele orașe ale țării: București, Cluj-Napoca, Timișoara, Bacău, Iași, Sibiu și Constanța. Un zbor intern mediu, de exemplu între București și Cluj-Napoca, costă rareori peste 30 euro", se arată în studiu.
Blue Air, a treilea jucător de pe piața românească a transportului aerian de pasageri, după Wizz Air și Tarom, a demarat curse interne în iunie, atacând poziția Tarom, care a avut monopol pe zborurile din interiorul României până vara aceasta.
Compania operează patru zboruri pe săptămână pe ruta București - Cluj-Napoca, dar a anunțat că va tripla numărul de zboruri pe această rută începând din octombrie. În plus, Blue Air lansează din octombrie zboruri între Iași, Cluj-Napoca și Timișoara.
Biletele de avion Blue Air sunt disponibile la tarife începând de la 89,99 lei, TVA si taxe incluse, dar cu locuri limitate.
În afară de Blue Air, o altă companie aeriană low-cost, Wizz Air, a lansat din iulie prima cursă pe ruta București-Cluj, considerată de specialiști cea mai profitabilă din România.
Apariția competiției a forțat și operaorul de stat Tarom să scadă prețurile pe cursele interne. Pe cursa București-Cluj, Tarom a anunțat încă din primăvară prețuri de la 40 euro pentru un bilet dus-întors.
Din septembrie, un alt operator aerian low cost, Ryannair, operează curse București-Timișoara la prețuri care încep de la 8 euro.
În privința altor tipuri de transport, România este o țară mai puțin ieftină, arată studiul GoEuro. Pentru transportul cu trenul, prețul mediu este de 4,56 euro/100 km, ceea ce plasează România pe locul 23, adică la mijlocul clasamentului european.
Cele mai mici prețuri la transportul feroviar de călători sunt în Ucraina (1,56 euro/100 km), Belarus (1,59 euro), Turcia (2,54 euro), Republica Moldova (2,72 euro) și Bulgaria (2,84 euro).
în privința transportului au autobuzul pe rute interne, prețul mediu de 4,63 euro/100 km plasează România pe locul al 27-lea în Europa.
În clasamentul general al prețurilor, care ține cont de toate modurile de transport, România se situează pe locul 29 din 40 de țări, cu un preț mediu de 5,44 euro/100 km.
După prețurile călătoriilor interne, România este mai scumpă decât Bosnia-Herțegovina, Rusia, Estonia, Serbia, Lituania, Macedonia, Letonia, Cipru, Albania, Moldova și Belarus, mai arată studiul citat.