Unitatea Militară 0991 București, divizia de transporturi a Serviciului Român de Informații (SRI), vrea să cumpere până la 6 elicoptere multifuncționale, în principal pentru intervenții antiteroriste și de salvare, și a lansat în acest scop o licitație publică pentru încheierea unui acord-cadru pe 4 ani.
Instituția are în vedere achiziția a maximum 6 și minimum 3 elicoptere multifuncționale medii/grele, din care 2 (1) pentru intervenții antiteroriste pe uscat, 2 (1) pentru intervenții antiteroriste navale și 2 (1) pentru transport de personal.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Elicopterele vor fi produse militare, certificate pentru utilizări de către autoritățile aeronautice dintr-unul sau mai multe state membre ale UE și vor fi operate ca aeronave de stat fiind, utilizate pentru servicii publice (transport persoane și materiale, inclusiv deasupra apei/offshore transportation, căutare și salvare/Search And Rescue - SAR, aplicarea legii/Law Enforcement etc)", se arată în documentația de atribuire.
Valoarea totală a achiziției este estimată între 407,5 și 815 milioane lei plus TVA. În acești bani va intra și instruirea personalului aeronautic de exploatare la sol și în aer a elicopterelor, cu tot cu "speze de călătorie de la/la București, asigurare, cazare, hrană, transport local".
Autoritate contractantă este UM 0929 București a SRI, UM 0991 București având calitatea de beneficiar.
"Pentru misiuni de căutare și salvare/SAR (pe uscat, în zona de munte, pe mare sau pe întinderi mari de apă), de salvare a persoanelor în locuri greu accesibile și în cazul unor dezastre (inundații, cutremure, alunecări de teren, explozii etc), elicopterul să fie echipat cu troliu electric și far de căutare pe timp de noapte/proiector mobil (instalație demontabilă, separat de farul utilizat pentru pe timpul zborurilor noaptea sau noaptea cu utilizarea dispozitivelor de vedere pe timp de noapte). (,,,) Pentru misiunile de aplicare a legii/Law Enforcement, respectiv de sprijin a Brigăzii Antiteroriste, elicopterul să fie echipat cu instalație specială pentru coborârea pe frânghia rapidă, cu capabilitate atât pentru inserție cât și pentru extracție (fast rope insertion and extraction) și pentru coborârea în rapel, pe ambele părți/uși laterale ale elicopterului", se specifică în caietul de sarcini.
CITEȘTE ȘI Senator SUA: ”Sunt mulțumit că China nu este implicată în telecomunicațiile voastre”. Legislația română exclude companii precum Huawei din rețelele 5GUna din variantele inițiale ale a Planului Național de Relansare și Reziliență (PNRR) al României prevedea și achiziția din fondurile UE de redresare post-COVID a 4 elicoptere "medii grele" pentru SRI, la obiectivul privind "creșterea rezilienței instituțiilor și populației în situații de criză", prin care se urmărea să se asigure "eliminarea disparităților geografice în ceea ce privește capacitatea de intervenție a autorităților pe întreg teritoriul național".
Ideea nu se mai regăsește în forma finală a PNRR-ului românesc, aprobată de Comisia Europeană.