Compania aeriană low-cost Ryanair a raportat luni pierderi anuale record de 815 milioane de euro, după ce restricțiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19 au obligat-o să anuleze 80% din zboruri, dar cu toate acesta compania irlandeză s-a declarat încrezătoare că relansarea a început, transmite Reuters.
Cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa a precizat că în exercițiul financiar care s-a încheiat la 31 martie 2021 a transportat 27,5 milioane de pasageri, față de 149 milioane de pasageri în exercițiul încheiat la 31 martie 2020, în ceea ce a fost cel mai dificil an din istoria sa de 35 de ani. Cifra de afaceri a Ryanair s-a diminuat cu 81% până la 1,64 miliarde de euro, scrie Agerpres.
Compania irlandeză, care a fost nevoită să desființeze aproximativ 3.000 de locuri de muncă, adică aproximativ 15% din efectivele sale pentru a-și reduce costurile, reamintește faptul că mai multe companii aeriene europene, precum Flybe, Level sau Germanwings, au dat faliment din cauza șocului economic provocat de pandemie.
Pentru exercițiul fiscal în curs, Ryanair se așteaptă să transporte un număr de pasageri situat în zona inferioară a intervalului 80-120 de milioane de pasageri însă doar o cifră cuprinsă între 5 și 6 milioane de pasageri pentru trimestrul aprilie-iunie. În ceea ce privește estimările de profit pentru acest an, Ryanair susține că cel mai probabil scenariu este acela în care va ajunge la echilibru financiar, cu condiția ca programele de vaccinare să continue.
"Dacă, așa cum se prognozează, majoritatea europenilor vor fi vaccinați până în luna septembrie, credem că ne putem aștepta la o revenire puternică în a doua jumătate a anului fiscal, începând din octombrie și până în martie", a declarat directorul general de la Ryanair, Michael O'Leary.
Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa, după numărul de pasageri, opera 21 de rute de pe aeroporturile din România, respectiv București și Craiova.