Fondul Proprietatea, care deține aproape 20% din acțiunile companiei de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, și-a reevaluat în creștere cu peste 8% (418 milioane lei) participația în primul trimestru al anului, de la circa 5,129 la 5,547 miliarde lei, ducând astfel estimarea privind valoarea totală a companiei la aproximativ 27,8 miliarde lei.
Reevaluarea a survenit după ce Hidroelectrica, unde acționar majoritar este Ministerul Energiei, și-a majorat cu 76,5% profitul net în primele trei luni din 2021, la aproape 760 milioane lei, ca urmare a creșterii cu peste 36% a prețului mediu de vânzare a energiei vândute și în pofida dublării costurilor suportate cu taxa pe apă.
"Potrivit conducerii, în primele trei luni ale anului 2021, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 1.418,1 milioane lei, în creștere cu 67,2% față de aceeași perioadă a anului trecut, EBITDA de 1.072,6 milioane lei, în creștere cu 80,6% față de aceeași perioadă a anului trecut, un profit operațional de 888,5 milioane lei, în creștere cu 90,3% față de aceeași perioadă a anului trecut, un profit înainte de impozitare de 895,7 milioane lei, în creștere cu 83,0% față de aceeași perioadă a anului trecut, și un profit net de 759,5 milioane lei, în creștere cu 76,5% față de aceeași perioadă a anului trecut. În cursul perioadei, energia electrică totală vândută a ajuns la 4,74 TWh, în creștere cu 32,0% față de aceeași perioadă a anului trecut, din care electricitatea vândută din producția proprie a ajuns la 4,50 TWh, în creștere cu 38,0% față de aceeași perioadă a anului trecut. Prețul mediu realizat de vânzare a energiei electrice a fost de 279,6 Lei / MWh în creștere cu 36,5% față de aceeași perioadă a anului trecut", se arată în ultimul raport trimestrial al Fondului Proprietatea.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În plus, Ministerul Energiei a fost de acord cu propunerea Fondului Proprietatea, ca Hidroelectrica să distribuie dividende suplimentare totale de 1 miliard de lei din rezultatul reportat reprezentând surplus realizat din rezerve la reevaluare, ducând totalul dividendelor ce urmează a fi acordate anul acesta la 2,29 miliarde lei.
Potrivit documentului citat, ca urmare a modificărilor aduse Legii Apelor din România în cursul anului 2020, despre care Profit.ro a scris pe larg aici și aici, în primele trei luni ale anului, Hidroelectrica a înregistrat costuri totale cu apa utilizată pentru producerea energiei electrice de 149 milioane lei, în creștere de la 69,6 milioane lei în aceeași perioadă a anului precedent.
"Pe baza analizei evoluției multiplilor de piață între 31 octombrie 2020 (data rapoartelor de evaluare curente, cu excepția raportului de evaluare pentru participația în Hidroelectrica SA, care a fost întocmit la data de 28 februarie 2021) și 31 martie 2021 a rezultat în general că toți multiplii au urmat o tendință de creștere, principalii factori determinanți fiind: scăderea randamentelor, tendința de scădere a primelor de risc de piață precum și alți factori determinați de entuziasmul pieței datorat îmbunătățirii perspectivelor privind pandemia de COVID-19. În plus, în cazul sectorului de producere a energiei electrice, creșterea prețului certificatelor de CO2 este percepută ca un potențial factor pentru creșterea multiplilor de piață", se menționează în raport.
CITEȘTE ȘI Ministrul Educației anunță modificarea ordinului comun cu Ministerul Sănătății astfel încât prezența fizică nediferențiată în școli să fie posibilă încă de a doua zi după înregistrarea unei rate de infectare mai mică de 1 la mieDocumentul reamintește că, în august 2020, Parlamentul României a aprobat Legea 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică, care a interzis vânzarea participațiilor deținute de statul român în companii naționale, bănci sau alte companii în care statul este acționar, indiferent de procentul de deținere, pentru următorii doi ani.
"Transferurile de proprietate care au început înainte de intrarea în vigoare a legii sunt suspendate pentru o perioadă de doi ani. Chiar dacă suspendarea nu se aplică privatizărilor finalizate, este de așteptat ca aceste restricții să afecteze piața din România. Este probabil ca legea să complice mult-așteptata listare a producătorului de energie Hidroelectrica SA, cea mai valoroasă companie de stat din România, precum și alte tranzacții cu companii în care statul este acționar. În data de 5 octombrie 2020 a intrat în vigoare OUG nr. 166/2020 care stabilește exceptări de la Legea 173/2020. În data de 3 februarie 2021 Guvernul a propus Parlamentului spre aprobare un nou proiect de lege care anulează cerințele din Legea 173/2020 privind interdicția statului de a vinde acțiuni în companiile românești, care a fost adoptat de Senat în data de 22 martie. Proiectul de lege este în prezent încă în Parlament urmând alte procedurile legislative. Nu există o estimare de timp privind momentul în care această lege va deveni efectivă", se mai spune în raport.
Hidroelectrica a înregistrat anul trecut un profit net de 1,45 miliarde lei, în creștere cu 4,8% față de 2019, conform rezultatelor preliminare neauditate ale companiei. Cifra de afaceri a coborât însă la 3,7 miliarde lei, în scădere cu 8,7% față de 2019. Cantitatea de energie electrică vândută din producția proprie a ajuns la 14,58 TWh, în scădere cu 1,3% față de 2019, în timp ce cantitatea totală de energie electrică vândută a fost de 15,96 TWh, în creștere cu 0,7% față de 2019.