Companiile care dezvoltă tehnologii pentru vehiculele intelgente, autonome, vor avea în România un circuit destinat testelor cu astfel de vehicule, o condiție absolut necesară înainte de a trece la testarea în trafic real.
Proiectul „Centru de Inovare, Testare și Promovare Cluj (CITPC)” depus de Consiliul Județean Cluj pentru obținerea de finanțare europeană a trecut de etapa de preselecție, primind în urma evaluării 94,75 de puncte din maximul posibil de 100. „Va consolida și mai mult profilul Clujului de pol de creștere și dezvoltare în domeniul înaltelor tehnologii, asigurând și componenta de testare a rezultatelor cercetării. El va aduce beneficii semnificative în domeniul cercetării, al inovării, al atragerii de noi investiții generatoare de locuri de muncă înalt calificate și bine plătite”, explică Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Potrivit informațiilor transmise de CJ Cluj, și-au manifestat deja interesul pentru a susține și utiliza acest centru de testare atât Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, cât și companii care au centre de inginerie în România, precum Robert Bosch sau Porsche Engineering România.
Centrul de Inovare, Testare și Promovare Cluj (CITPC) va fi înființat sub forma unui sistem integrat, care va oferi o serie de facilități precum laboratoare specializate pentru dezvoltarea de tehnologii și sisteme, circuit cu diverse componente care să asigure testarea în condiții de siguranță a sistemelor și tehnologiilor, fiind, în același timp, și un sistem de promovare prin infrastructura multifuncțională dedicată antreprenoriatului. Mai mult decât atât, centrul va asigura legătura între mediul universitar, de cercetare și dezvoltare, mediul privat și cel public.
CITEȘTE ȘI BMW a anunțat prețurile pentru România ale noului SUV electric iX3 și a deschis precomenzileÎn acest moment, la nivel regional infrastructura de testare pentru sisteme și tehnologii destinate autovehiculelor autonome este inexistentă. Companiile și universitățile care lucrează la dezvoltarea vehiculelor autonome sau componentelor acestor vehicule nu au posibilitatea de a testa soluțiile în condiții reale.
Proiectul are ca locație propusă vecinătatea Parcului Industrial Tetarom III. Centrul va putea fi utilizat și pentru testarea și dezvoltarea de soluții pentru smart city sau tehnologie 5G.
Vehiculele autonome reprezintă cel mai important obiectiv de dezvoltare al industriei auto în acest moment, după cel al tranziției la propulsia electrică. Tot mai mulți constructori auto și furnizori de componente investesc în această perioadă în tehnologia driverless, care va fi utilizată în viitorul apropiat atât pentru transportul de mărfuri cât și pentru cel de persoane în regim robotaxi.