Specialiștii în securitate cibernetică au identificat una dintre problemele critice în industria auto, în prezent: faptul că mașinile moderne sunt conectate la Internet le face să fie mai vulnerabile în fața atacurilor cibernetice.
Folosindu-se de conexiunea la Internet, atacatorii ar putea prelua, de la distanță, controlul sistemelor vitale ale mașinii, inclusiv sistemul de accelerare, frânare și direcție. Soluția stă în acțiuni de prevenție, iar specialiștii spun că e nevoie ca discuția despre securitatea mașinilor conectate să pornească încă din producție.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Numărul mașinilor conectate la Internet continuă să se dezvolte într-un ritm alert, pe fondul plusului de confort oferit utilizatorilor. Până în 2020, numărul global de autoturisme conectate ar putea ajunge la 250 de milioane, conform estimărilor din piață. În România, prima mașină conectată a intrat pe piață în 2016 prin modelul Duster Connected by Orange produs de Renault. Astăzi, segmentul auto românesc conectat este evaluat la 16 milioane de dolari.
Conform IXIA Solutions Group, companie specializată pe soluții de testare și soluții de securitate cibernetică, mașinile dispun în prezent de multiple opțiuni de conectare printre care conectarea celulară, prin WiFi, prin Bluetooth sau prin USB.
Parte dintre aceste opțiuni sunt capabile să obțină acces la sistemele care controlează funcționalități critice, cu rezultate potențial dăunătoare.
Hackerii pot obține controlul mașinilor rescriind firmware-ul pentru sistemul de divertisment sau unitatea principală. Acest lucru le permite să trimită comenzi prin rețeaua internă a vehiculului, fără să aibă nevoie de acces direct la vehicul.
Pentru a minimiza șansele ca un hacker să preia controlul mașinii, deținătorii de autovehicule conectate la Internet ar trebui să țină cont de câteva bune practici:
• Să își actualizeze soft-ul de fiecare dată când producătorul anunță versiuni actualizate;
• Să descarce programe doar de la producător sau de pe website-uri verificate;
• Să se conecteze la rețele de Internet de încredere și să evite rețelele publice;
• Să nu conecteze porturi USB sau alte dispozitive direct la mașină, fără a fi verificate în prealabil.