Grindeanu, după anularea licitației pentru Lotul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva: Nu am putut să intervin, conform legii. Cel care s-a calificat a venit cu o ofertă aproape dublă față de suma oferită inițial, asta era neconformitatea

Grindeanu, după anularea licitației pentru Lotul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva: Nu am putut să intervin, conform legii. Cel care s-a calificat a venit cu o ofertă aproape dublă față de suma oferită inițial, asta era neconformitatea

Foto: News.ro

scris 11 mar 2022

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, spune că nu a putut interveni în licitația pentru tronsonul de 10 kilometri al autostrazii Lugoj-Deva, licitație care a fost anulată din cauza unor neconformități legate de oferta firmei. Grindeanu este de părere că banii din PNRR pentru acest tronson nu vor fi pierduți, dacă va fi adoptată noua lege a achizițiilor publice, pusă în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor, și care scurtează termenele.

Sorin Grindeanu a susținut că legea nu i-a permis să intervină în procedura de licitație, așa cum n-a putut-o face nici Drulă, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

„M-am învățat, în această perioadă, să îi dau ignor domnului respectiv (Cătălin Drulă - nr.r.). Cum a fost el titular și a lăsat-o să curgă (licitația - n.r.), la fel și eu, conform legii, am lăsat-o să se ducă la capăt, pentru că nu am putut să intervin, conform legii. În momentul în care am ajuns în minister s-a întâmplat procedura pentru celebrul tronson de urși. Cei de dinaintea mea făcuseră o licitație cu precalificare. S-a dat un termen, au venit mai multe firme, au depus oferta și s-au calificat primii șase. În momentul în care s-au calificat cei șase, o altă companie care nu s-a calificat a dat în judecată. A stat CNAIR mult timp în proces, a câștigat, eliminarea a fost corectă. Au rămas cei șase, s-a depus o singură ofertă din cei șase, care nu e conformă. Toată procedura, care a început cu ani în urmă, o reluăm”, a explicat Sorin Grindeanu, vineri, într-o conferință la Timișoara.

Ministrul, care a anunțat că a fost deja pus în dezbatere publică proiectul noii legi a achizițiilor publice la care a lucrat în ultimele luni, speră să se reia procedurile de licitație înr-un ritm mai alert.

7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii CITEȘTE ȘI 7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii

”Vreau să întrăm pe noul cadru legislativ, pentru că este evident că modul în care a început cu ani în urmă, inclusiv prețurile nu sunt actualizate, toate aceste lucruri au dus la reluarea acestei proceduri. Nu puteam să intervin într-o procedură pornită în urmă cu 3-4 ani. O să am o rugăminte la cei de la CNAIR ca acest calendar, cu o nouă procedură, să nu mai facem precalificari, să fie un calendar scurt. S-a făcut comunicarea că se anulează această licitație, o să dea CNAIR un termen, astfel încât cei care doresc să vină să depună oferte în termen rezonabil. Dar mai e ceva, CNAIR trebuie să umble și la o actualizare a prețurilor, astfel încât să existe doritori să facă această porțiune. Lucrurile nu au fost conform calendarului gândit în urmă cu mai mulți ani”, a precizat Sorin Grindeanu.

Întrebat, dacă totuși finanțarea prin PNRR pentru autostradă poate fi salvată, Grindeanu a răspuns: „Pe un calendar scurt, da. Dacă nu vom schimba acest cadru, sunt sceptic (că nu vor fi pierduți banii – n.r.). Voi insista și voi face presiuni ca aceste lucruri (procedurile, n.r.) să se întâmple cât mai repede. Nu e primul caz în care se pierd licitații pe proiecte nerealiste, pe neseriozitatea unor constructori. O să fiu foarte atent, astfel încât tot acest proiect, care parcă e blestemat… Eram prim-ministru când îmi spunea ministrul Transporturilor de atunci, domnul Cuc, că trebuie să facem pasaje pentru urși, noi nu avem urși în zona asta. Credeți-mă că voi cere CNAIR să dea termene foarte scurte, dar pe proiecte realiste”, a declarat ministrul Transporturilor.

Sorin Grindeanu a explicat și de ce a fost descalificată singură oferta pentru execuție, a asocierii condusă de firma turcească MAPA.

ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare

„Aseară m-au anunțat cei de la CNAIR că s-a ajuns la această concluzie, eu nu pot să încalc legea, au transmis că oferta depusă nu e conformă. Am cerut CNAUR să vadă dacă ce au scos ei că suma mai este actuală. E vorba de o suma scoasă în urmă cu ani buni, este evident că prețurile s-au modificat între timp. Cel care s-a calificat a venit cu o ofertă aproape dublă față de suma oferită, asta era neconformitatea. Toate materialele, absolut tot, este evident că a crescut. Am cerut CNAIR să actualizeze rapid. Dacă vom continuă să lucrăm pe aceleași reguli, pe aceleași îngrădiri, se vor pierde mult mai mulți bani”, a concluzionat Sorin Grindeanu.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat joi seară, că oferta tehnică depusă de o asociere din Turcia pentru proiectarea și execuția secțiunii E și finalizarea secțiunii D ale lotului 2 din autostrada Lugoj - Deva este neconformă, astfel că licitația va fi reluată.

"Joi, 10.03.2022, CNAIR anunță că va relua licitația pentru contractul de "Proiectare si execuție lucrări pentru obiectivul major de investiții Autostrada Lugoj - Deva (A1), Lot 2: km 27+620 - km 56+220 - Secțiunea E și finalizare Secțiunea D" deoarece oferta tehnică depusă de ASOCIEREA MAPA INSAAT VE TICARET A.S. - CENGIZ INSAAT SANAYI VE TICARET A.S. (Turcia) este neconformă. În urma derulării procesului de evaluare, CNAIR a constatat faptul că propunerea tehnică depusă de către asocierea turcă este neconformă, în baza prevederilor legale aplicabile în domeniul achizițiilor publice", a transmis CNAIR.

Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori CITEȘTE ȘI Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori

Conform sursei citate, întrucât singura ofertă depusa în cadrul procedurii de atribuire a fost respinsă, procedura a fost anulată, în conformitate cu prevederile art. 212 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice: "(1) Autoritatea contractantă are obligația de a anula procedura de atribuire a contractului de achiziție publică/acordului-cadru în următoarele cazuri: a) dacă nu a fost depusă nicio ofertă/solicitare de participare sau dacă nu a fost depusă nicio ofertă admisibilă".

CNAIR a arătat că va face toate demersurile, în regim de urgență, pentru reluarea rapidă a noii proceduri de atribuire pentru acest contract.

Fostul ministru USR al Transporturilor Cătălin Drulă susține că CNAIR a anulat licitația pentru Lotul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva, ceea ce, în opinia sa, înseamnă că actualul deținător al portofoliului Sorin Grindeanu "aruncă la gunoi peste 187 de milioane de euro din PNRR"

viewscnt
Afla mai multe despre
sorin grindeanu
autostrada lugoj-deva