Ferdinand Piech, omul care a marcat în mod esențial dezvoltarea companiei Volkswagen, nepot al lui Ferdinand Porsche, a murit la un spital din Rosenheim, în mod neașteptat, la vârsta de 82 de ani.
Ferdinand Piech, membru marcant al familiilor Porsche și Piech, nepot al celebrului Ferdinand Porsche, a murit la 82 de ani, la spital. El se afla la restaurant cu soția sa, Ursula, când a căzut brusc, fără suflare. A fost transportat la cel mai apropiat spital, însă acolo a fost declarat decesul, după ce medicii au încercat să-l resusciteze.
Ferdinand Piech are 12 copii și a avut patru soții. Părinții săi sunt Louise Piech (născută Porsche, fiica lui Ferdinand Porsche, creatorul mărcii Porsche și al VW Beetle) și Anton Piech. Cei doi au avut patru copii, Ferdinand Piech fiind unul dintre aceștia. Ei au format jumătatea „Piech” a proprietarilor mărcii Porsche și, ulterior, acționari ai grupului VW. Cealaltă jumătare, care a păstrat numele Porsche, a fost formată din urmașii fratelui Louisei, Ferdinand Porsche jr.
Ferdinand Porsche a fost în centrul atenției până aproape de finalul vieții, el intrând într-un conflict puternic cu ceilalți membri ai familiei. El își vânduse ultimele acțiuni pe care le mai avea la Porsche SE, compania de tip holding care controlează acțiunile familiilor Porsche și Piech la Volkswagen Group. La acel moment, F. Piech și-a dat demisia din toate structurile de conducere ale Porsche SE.
Ferdinand Piech a fost mintea sclipitoare din spatele succesului gigantului auto care este astăzi Volkswagen Group. Șef al mărcii Audi, pe care a reușit să o aducă la nivelul celorlalte două mărci concurente, Mercedes-Benz și BMW, apoi al întregului grup, Ferdinand Piech a fost nevoit să părăsească pozițiile de management din cadrul VW Group în 2015, în urma scandalului dieslegate. Acționar al Porsche SE (holdingul care controlează VW Group), alături de ceilalți membri ai familiilor Porsche și Piech, el a decis în urmă cu aproape doi ani să-și vândă toate participațiile în companie, ca urmare a intenției celorlalți de a-l elimina din consiliul de administrație al Porsche SE.
Ferdinand Piech avea 82 de ani, era inginer de profesie și și-a dedicat întreaga viață automobilelor, în special companiei Volkswagen, pentru care a lucrat mult timp ca simplu angajat. După crearea holdingului Porsche SE, ca parte a fuziunii dintre Porsche și Volkswagen, el a primit 14,5% din acțiuni, alături de ceilalți membri ai familiei. Prețul cu care a vândut aceste acțiuni nu a fost comunicat public, dar a fost estimat, pe baza valorii de piață a companiei, la circa 1 miliard de euro. Cumpărătorii au fost ceilalți membri ai familei.
Piech a preluat VW AG ca președinte în 1993, într-o perioadă deloc fastă a companiei, cu pierderi financiare, și a început un proces de restructurare sever. Apoi, cu ajutorul lui Martin Winterkorn, a transformat Volkswagen în cea mai mare companie auto din lume, reușind să adune sub același acoperiș 12 mărci auto, toate de succes. Mărci istorice precum Lamborghini sau Bentley au fost introduse în portofoliul VW în perioada de achiziții a lui Ferdinand Piech.
CITEȘTE ȘI FOTO Mercedes-Benz a semnat contractul cu Primăria Capitalei și va livra 130 de autobuzeÎn același timp, el este unul din artizanii preluării VW de către familia Porsche, un proces complicat care a fost la un pas să se tranforme într-un dezastru pentru familie. În 2015, el a intrat în conflict cu rudele sale când a cerut schimbarea lui Martin Winterkorn, fostul său protejat, din funcția de CEO al grupului. A fost forțat să demisionez din funcția de președinte al Consiliului de Supervizori iar, mai târziu, i-a acuzat pe ceilalți membri ai consiliului și pe unii directori că au știut de problemele legate de emisiile de noxe și nu au spus.