O sumă de circa 40,6 milioane lei provenită din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) alocate gratuit României de către UE și rămasă neutilizată de Primăria Capitalei în cadrul proiectului construirii de piste pentru bicicliști în centrul Bucureștiului ar putea fi transferată Primăriei Cluj-Napoca, pentru a fi folosită la finanțarea amenajării parcului Est din municipiul ardelean.
Măsura este pregătită la nivelul Ministerul Mediului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
″Se propune ca (...) suma de 40.619 mii lei rămasă neutilizată din derularea proiectului „Implementarea unui sistem de transport cu bicicleta în zona centrală a municipiului București” să fie alocată către primăria municipiului Cluj-Napoca pentru finanțarea parțială a proiectului „Amenajarea parcului Est din municipiul Cluj-Napoca”. Finanțarea restului de executat din cadrul proiectului „Implementarea unui sistem de transport cu bicicleta în zona centrală a municipiului București” va fi preluată de către Administrația Fondului pentru Mediu și se va realiza din Fondul pentru Mediu″, se arată într-un document al ministerului.
Potrivit sursei citate, în cadrul proiectului de la București au fost finalizate lucrările la traseul 1-tronson 1 (Piața Victoriei -Bdul Aviatorilor, Bdul Beijing-Pipera), traseul 3- tronson1 ( Calea Victoriei, B-dul Regina Elisabeta-Splaiul Independenței), traseul 3-tronson 2 (Piața Națiunile Unite-Grozăvești) și traseul 3-tronson 3 (Piața Mihail Kogălniceanu-Piața Operei), decontându-se lucrări de 1,567 milioane lei în 2020 și 1,89 milioane lei în 2021.
Stadiul total de realizare al pistelor de bicicliști bucureștene este de sub 12,87%, menționează sursa citată. Valoarea totală a finanțării a fost de 44,5 milioane lei, iar termenul de finalizare – 31.12.2021.
″Amenajarea parcului Est, cel mai mare parc din orașul Cluj-Napoca, este un proiect care se înscrie în Programul de investiții „Clujul Verde”, fiind unul dintre cele mai importante proiecte de regenerare urbană pentru comunitatea clujeană. Parcul este un biotop unic în mediul urban din Transilvania, iar prin amenjarea acestuia se asigură conservarea în condiții optime a zonei umede cu floră și faună specifice, dezvoltate spontan și protecția habitatului sălbatic existent″, mai argumentează Ministerul Mediului.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Crește prețul asigurării obligatorii a locuințelorInstituția mai propune un transfer similar de alocări de bani din certificate CO2 și între Ploiești și Chitila.
″Se propune ca suma de 20.299 mii lei rămasă neutilizată din derularea proiectului „Transformarea autobuzelor din funcționarea diesel în funcționare cu gaz petrolier lichefiat” în municipiul Ploiești, ca urmare a rezilierii convenției de finanțare nr. 4236/2014 încheiată între Municipiul Ploiești și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, să fie alocată către Primăria Orașului Chitila pentru finanțarea parțială a proiectului „Punct terminal de capăt autobuze electrice, primăria Orașului Chitila, județul Ilfov”″, scrie în document.