Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a câștigat definitiv procesul cu Blue Air. Compania aeriană, între timp preluată de stat, contestase o amendă de 2 milioane de euro
Cele două părți s-au judecat la Judecătoria Sectorului 1, procesul având ca obiect contestarea procesului verbal contravențional, în baza cărora Blue Air Aviation SA a fost sancționat cu amendă în valoare de 9.894.200 lei.
Sancțiunea se referea la consecințele anulării a 11.289 curse de pasageri operate de Blue Air Aviation SA, în perioada 30.04.2021-30.04.2022, pentru care consumatori din 20 de state membre ale Uniunii Europene au efectuat plăți în valoare totală de peste 66 milioane de lei, scrie Hotnews.ro.
CITEȘTE ȘI Franța taie masiv subvențiile pentru cumpărarea de mașini electriceÎn conformitate cu prevederile transpunerii în legislația națională a Directivei europene Omnibus, în urma publicării în Monitorul Oficial a Ordinului președintelui ANPC, care preciza procedura de urmat în acest caz, a fost constituită o comisie specială, la nivelul Autorității, pentru stabilirea sancțiunilor care se impun.
Având în vedere că abaterile constatate privesc atât consumatori din România, cât și din UE, ANPC, prin Direcția Generală Control Supraveghere Piață și Armonizare Europeană, a transmis, la acel moment, în 2022, o alertă către Comisia Europeană și autoritățile omoloage ANPC, din celelate state membre, prin care solicită verificarea, la nivel european a încălcărilor similare de legislație, altele decât cele reclamate la ANPC, ori dacă s-au luat deja măsuri de asigurare a respectării legislației, pe teritoriul UE, împotriva unor astfel de abateri ale companiei Blue Air Aviaton SA.
Reamintim că Direcția Generală a Marilor Contribuabili pusese în 2022, sechestru pe 6 aeronave, 20 de autovehicule cu platforme specifice activității și 6 containere, după ce compania și-a încetat activitatea, se arată într-un raport al Curții de Conturi.
Totuși, ANAF nu a valorificat sechestrele instituite pe bunurile mobile ale Blue Air Aviation și pe terenul aflat în proprietatea Blue Air Investiții.
În același timp, în evidența contabilă a Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), garanțiile aduse de Blue Air Aviation și trecute în proprietatea Statului au fost înregistrate la o valoare supraevaluată de 1,37 miliarde lei.
CITEȘTE ȘI România se află într-un punct critic, cu cele mai mari deficite gemene din istoria recentă. Ce spune Consiliul Investitorilor Străini„Singura valoare de piață certă a bunurilor evaluate o reprezintă suma de 10,29 milioane lei aferentă unui teren intravilan și a unei păduri de 94.479 metri pătrați”, spune Curtea de Conturi.
În pandemie (2020), Ministerul de Finanțe a acordat un ajutor de Stat companiei Blue Air, fiind și o hotărâre în acest sens HG 862/2020. În septembrie 2022, compania și-a încetat activitatea, neexistând redresarea așteptată de autorități.
În februarie 2024, Comisia Europeană a cerut României recuperarea de la Blue Air a unui ajutor de stat incompatibil, declarat ilegal, de 33,84 milioane euro.