Securities and Exchange Surveillance Committee (SESC), instituție care supraveghează piața de capital din Japonia și se subordonează Financial Services Agency, a anunțat că recomandă o amendă de 2,4 miliarde yeni companiei Nissan, pentru raportarea eronată a compensațiilor lui Carlos Ghosn.
Autoritățile de supraveghere a pieței de capital din Japonia (Securities and Exchange Surveillance Committee și Financial Services Agency) au transmis rezultatele inspecției realizate la Nissan, în cazul raportărilor compensațiilor acordate fostului președinte Carlos Ghosn, precizând că este vorba despre „declarații false” în rapoartele depuse de companie. SESC precizează că prim-ministrul Japoniei și comisarul FSA au fost sfătuiți să aplice o amendă, bazată pe legislația privind piața de capital japoneză, de 2.424.895.000 yen, adică aproximativ 20 milioane de euro.
Amenda va acoperi activitatea din intervalul aprilie 2014 - martie 2018, mai exact o declarație depusă pe 25 iunie 2015, pentru anul fiscal care s-a încheiat în martie 2015, o declarație din 24 iunie 2016, pentru anul fiscal anterior, declarația din 29 iunie 2017, pentru anul fiscal încheiat pe 31 martie 2017, și o ultimă declarație depusă în iunie 2018, pentru anul fiscal început la 1 aprilie 2017. Acuzațiile vizează fapte prevăzute în legislație ca „declarații false pe teme importante”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Faptele la care se referă autoritățile pieței de capital din Japonia au stat la originea primei arestări a lui Carlos Ghosn, în urmă cu aproximativ un an. El a fost ulterior eliberat pe cauțiune, însă i-au fost aduse acuzații pentru alte trei fapte, incluzând folosirea fondurilor companiei Nissan în interes personal.
Decizia finală privind amenda va fi luată de Financial Services Agency. Potrivit SESC, amenda Nissan ar fi a doua în istoria comitetului aplicată pentru raportări false, după cea primită de Toshiba, în 2015, în valoare de 7,3 miliarde yeni.
Nissan a publicat un document prin care îți exprimă poziția în această chestiune, precizând că „ia această recomandare în serios și va da un răspuns după ce va primi o notificare oficială”. Nissan mai spune că în absența oricăror circumstanțe sau motive, nu dorește să conteste acuzațiile și amenda. „Compania își exprimă sincere regrete pentru orice neplăcere cauzată acționarilor noștri”, mai spun cei de la Nissan în anunț.
Hiroto Saikawa, fostul CEO, cel care a stat la originea acestor investigații care au condus la îndepărtarea lui Carlos Ghosn din companie, a fost schimbat din funcție, fiind obligat să demisioneze.