Airbus Helicopters vrea să creeze un cluster de furnizori români pentru fabrica de la Ghimbav

Airbus Helicopters vrea să creeze un cluster de furnizori români pentru fabrica de la Ghimbav
scris 24 oct 2016

Airbus Helicopters intenționează să creeze în România un cluster de furnizori care să livreze soluții și echipamente pentru fabrica de elicoptere de la Ghimbav, finalizată recent, însă producția nu vqa începe decât după ce compania va primi "o comandă semnificativă care să asigure fluxul minim de producție", a anunțat luni subsidiara românească a constructorului european de elicoptere.

În 13 septembrie, fabrica de elicoptere de la Ghimbav a Airbus Helicopters a fost inaugurată oficial, în prezența președintelui francez François Hollande și a premierului român Dacian Cioloș, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

"Suntem nerăbdători să începem să producem în România elicopterul H215. Suntem impresionați de interesul manifestat de furnizorii români de a lucra cu noi. (...) Scopul nostru este să dezvoltăm în România un lanț de aprovizionare care să deservească nu doar elicopterele produse de Airbus Helicopters Industries în România, dar și rețeaua noastră globală”, a declarat directorul general al Airbus Helicopters Industries, Serge Durand, citat într-un comunicat al companiei.

Anul acesta, Airbus Helicopters a înființat în România filiala Airbus Helicopters Industries, care se ocupă de construcția liniei finale de asamblare a elicopterelor H215.

Airbus Helicopters, cel mai mare producător european de elicoptere și unul dintre cei mai mari din lume, va vinde elicopterele pe care le va produce în România, la fabrica pe care o construiește la Ghimbav, clienților din întreaga lume, iar unul dintre primii clienți ar putea fi Organizația Națiunilor Unite, au declarat recent oficialii companiei.

În această vară, reprezentanții companiei afirmau că primul elicopter H215 va fi fabricat în România în 2017, proiectul fiind în grafic, urmând ca faza de dezvoltare să se încheie în 2019, când fabrica va ajunge la capacitatea de 15 elicoptere pe an.

Însă declarațiile de luni ale reprezentanților Airbus Helicopters sugerează că termenul de lansare în producție a elicopterelor în România depinde de primirea unei comenzi ferme.

"Suntem pregătiți să începem producția de elicoptere H215 aici, la Brașov, de îndată ce vom avea o comandă semnificativă care să asigure fluxul minim de producție necesar rodajului industrial”, a precizat Durand.

Fosta CNADNR reia licitația pentru tronsonul de autostradă Târgu Mureș-Ungheni, contract estimat la 285 milioane lei CITEȘTE ȘI Fosta CNADNR reia licitația pentru tronsonul de autostradă Târgu Mureș-Ungheni, contract estimat la 285 milioane lei

Declarațiile vin după o întâlnire care a avut loc, loc la sediul noii fabrici din Ghimbav, între Airbus Helicopters și reprezentanții a 70 de firme prezente România, interesate să devină furnizori ai producătorului de elicoptere.

La întâlnire au participat companii precum Aerostar, Aeroteh, Romtehnica, IAR, Electromagnetica, Alro Slatina, IMSAT, Turbomecanica, Sonovision Romania și Siemens.

"Industria aeronautică din România se bucură de experiență și competență și noi ne aflăm aici pentru a-i ajuta pe furnizorii locali să consolideze aceste capabilități și să se dezvolte, cu scopul final, comun de a crea împreună un produs de calitate, realizat în România", a spus vice-președintele Airbus Helicopters,  Franck Micholet, care este responsabil cu sisteme dinamice și achiziții strategice în cadrul grupului.

La dezvoltarea proiectului H215, care are atât o versiune militară, cât și una civilă, în România participă deja companiile românești IAR, Aerostar, Aeroteh și Turbomecanica.

Potrivit reprezentanților Airbus Helicopters, întreaga piață mondială va fi deservită de la Brașov pentru toate elicopterele din gama H215, care avea și o denumire comercială distinctă. Șefii companiei ar putea chiar organiza o competiție în România pentru găsirea unei denumiri pentru noul elicopter.

Șefii companiei mizează pe o comandă de la ONU și negociază eventuale contracte în România, mai ales în ceea ce privește versiunea militară a modelului produs la Ghimbav.

Ministerul Apărării din România, care deține echipamente învechite la aproape toate capitolele, ar trebui să beneficieze de bugete mărite substanțial în următorii zece ani, de cel puțin 2% din produsul intern brut (PIB), ceea ce înseamnă circa 3,6 miliarde euro doar la valoarea PIB estimată pentru 2017.

Airbus Helicopters este o companie la care participă Franța, Germania și Spania, însă francezii au cuvântul cel mai greu de spus în cadrul societății.

Principalii concurenți ai Airbus Helicopters sunt americanii de la Bell, Sikorski și Boeing și italienii de la Leonardo (Agusta), însă în liga mare a producătorilor de elicoptere încearcă să intre și companii din Rusia, China sau Coreea de Sud.

viewscnt
Afla mai multe despre
airbus helicopters