Acțiunile Porsche, VW și ale altor producători europeni de mașini scad în urma rapoartelor privind procese ”dieselgate” în Marea Britanie

Acțiunile Porsche, VW și ale altor producători europeni de mașini scad în urma rapoartelor privind procese ”dieselgate” în Marea Britanie
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iun 2024

Acțiunile producătorilor de automobile europeni au scăzut în urma unei informații conform căreia unii dintre cei mai mari producători auto din lume se confruntă cu procese în Marea Britanie pentru că ar fi manipulat testele de emisii ale vehiculelor, relatează CNBC.

Titlurile producătorului german de automobile Porsche au încheiat sesiunea de tranzacționare cu în declin cu aproximativ 7%, alunecând spre partea de jos a indicelui paneuropean Stoxx 600.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Dacia Bigster, primele imagini înainte de lansarea din octombrie. Cât va costa CITEȘTE ȘI FOTO Dacia Bigster, primele imagini înainte de lansarea din octombrie. Cât va costa
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

Acțiunile producătorilor germani de automobile BMW, Volkswagen și Mercedes Benz au scăzut cu  circa 1%, scrie News.ro.

Între timp, acțiunile companiei franceze Valeo și ale proprietarului Fiat, Stellantis, au șters pierderile anterioare pentru a fi tranzacționate ușor în urcare.

Scăderile au avut loc în timp ce Uniunea Europeană a impus tarife de import pentru vehiculele electrice din China și după ce Reuters a relatat marți că producătorii de mașini se confruntă cu 1,5 milioane de procese ”dieselgate” în Marea Britanie, care i-ar putea costa cel puțin 6 miliarde de lire sterline (7,65 miliarde USD).

Scandalul emisiilor ”dieselgate” se referă la rapoarte care au apărut pentru prima dată în 2015, conform cărora Volkswagen a fost surprins trișând la testele de emisii din SUA.

Grupul Volkswagen a recunoscut că a instalat așa-numitele dispozitive de înfrângere pentru a modifica nivelurile de emisii ale vehiculelor diesel în timpul testării.

VIDEO Constructori români și bulgari avansează în tandem la Autostrada Moldovei. Încep să devieze un drum național CITEȘTE ȘI VIDEO Constructori români și bulgari avansează în tandem la Autostrada Moldovei. Încep să devieze un drum național

Volkswagen a declarat în 2020 că scandalul a costat compania peste 31 de miliarde de euro (33,3 miliarde de dolari) în amenzi și compensații.

Producătorii, inclusiv Mercedes-Benz și producătorul american Ford, ar fi indus în eroare, de asemenea, clienții cu privire la conformitatea unor vehicule cu standardele privind emisiile de oxid de azot, se arată în raport, citând marți avocații reclamanților la Înalta Curte din Londra.

Un purtător de cuvânt al Ford a declarat pentru CNBC că nu văd ”niciun merit” în afirmații, iar producătorul auto ”se apăra cu fermitate împotriva lor”.

”Vehiculele și motoarele noastre îndeplinesc toate cerințele aplicabile privind emisiile”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Un purtător de cuvânt al Mercedes-Benz a declarat că audierea în desfășurare ”se referă la chestiuni de procedură legate de reclamații preexistente legate de emisii împotriva mai multor” producători de echipamente originale.

”Continuăm să credem că acuzațiile împotriva Mercedes-Benz sunt lipsite de fond și ne vom apăra cu fermitate împotriva lor sau a oricărei acțiuni de grup, cu mijloacele legale necesare”, au adăugat aceștia.

viewscnt
Afla mai multe despre
acțiuni
masini
dieselgate