Acordul dintre UE și Canada privind schimbul de date ale pasagerilor aerieni nu respectă confidențialitatea

Acordul dintre UE și Canada privind schimbul de date ale pasagerilor aerieni nu respectă confidențialitatea
scris 8 sep 2016

Un acord între Uniunea Europeană și Canada privind schimbul de date ale pasagerilor aerieni, despre care părțile afirmă că este esențial pentru combaterea terorismului, nu poate intra în vigoare în forma actuală, întrucât nu respectă dreptul la confidențialitatea datelor, a spus joi un consilier de la Curtea Europeană de Justiție, transmite Reuters.

Acordul semnat de UE cu Canada în  2014 prevede păstrarea și schimbul de date ale pasagerilor operatorilor care efectuează zboruri între cele două regiuni, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Parlamentul European a cerut Curții Europene de Justiție să stabilească dacă acordul protejează suficient confidențialitatea datelor persoanelor.

Într-o opinie care nu este obligatorie, exprimată de consilierul general Paolo Mengozzi, se arată că anumite prevederi ale acordului contravin Cartei UE a Drepturilor Fundamentale.

”Curtea ar trebui să se asigure că măsurile propuse…reflectă un echilibru corect între dorința legitimă de a menține siguranța publică și dreptul fundamental al tuturor de a se bucura de un nivel ridicat de protecție a vieții private și a datelor personale”, se arată într-un comunicat al Curții.

VIDEO Secretarul de stat în Finanțe Biriș susține la Digi24 motivele pentru care modificările din Codul Fiscal trebuie aplicate CITEȘTE ȘI VIDEO Secretarul de stat în Finanțe Biriș susține la Digi24 motivele pentru care modificările din Codul Fiscal trebuie aplicate

Opiniile consilierilor generali sunt respectate de judecătorii Curții Europene în majoritatea cazurilor.

Anunțul este o lovitură pentru guvernele naționale care și-au intensificat eforturile pentru păstrarea datelor persoanelor, în urma unei serii de atacuri teroriste în Europa, din ultimul an.

Datele referitoare la pasageri includ numele, datele de călătorie, itinerariile, biletele și informații de contact, agenți de turism și altele.

Consilierul a precizat că acordul ar fi compatibil cu drepturile fundamentale din UE, în anumite condiții. Aceste condiții includ ca datele sensibile să nu fie colectate, ca delictele pentru care vor fi reținute datele să fie listate complet, iar numărul persoanelor vizate să fie limitat la cei care pot fi suspectați de participare la un act terorist.

Opinia are un imact negativ și asupra unui acord comercial separat referitor la transferul datelor între UE și SUA, Privacy Shield, care înlocuiește un acord anulat anul trecut de Curtea Europeană de Justiție pentru că permitea supravegherea în masă de către agențiile americane.

viewscnt
Afla mai multe despre
uniunea europeana
canada
pasageri aerieni