Fabrica de Zahăr Luduș, din județul Mureș, va colabora în acest an cu peste 500 de fermieri, majoritatea din zona Ardealului, iar suprafața contractată de 8.800 de hectare va reprezenta, în toamna acestui an, o cantitate de zahăr 100% românesc de peste 65.000 tone.
Planul de investiții a fabricii de la Luduș prevede inclusiv eficientizarea energetică din surse regenerabile, pentru un plus de performanță, dar și retehnologizare și modernizare pentru a putea susține o campanie de procesare de 4 luni, în acest an.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Anul acesta vom avea un record de procesare, pentru că am semnat pentru contractarea sfeclei de zahăr de pe o suprafață de 8.800 de hectare. Fermierii din zona Ardealului și-au arătat deschiderea să cultive mai multă sfeclă de zahăr, desi tehnologia de cultivare si intretinere pentru aceasta planta tehnica este mult mai dificila si mai costisitoare.
Tocmai de aceea am si venit în sprijinul lor cu plăți în avans și cu ajutor la achiziția de inputuri. Fabrica de Zahăr Luduș a produs anul trecut 25.000 de tone de sfeclă de zahăr, iar în 2024 cantitatea va fi de 65.000 de tone, o cantitate ce va contribui substantial la diminuarea importului de zahăr.
CITEȘTE ȘI Cea mai veche fabrică de lactate din Italia angajează doar persoane de peste 60 de aniPentru a ne asigura ca fabrica va functiona la capacitate maxima si in conditii optime, în baza planului de dezvoltare, am pus accent pe investiții pentru eficientizare atât energetică, cât și la nivel de flux de procesare”, a anunțat Mihaela Neagu, co-proprietara Fabricii de Zahăr Premium Luduș, citată de Agrointeligenta.
În toamnă, primele cantități de zahăr produse în orașul mureșean au ajuns în magazine, sub brandul Bod.
"Am cumpărat două fabrici de zahăr, una este cea de la Bod și sunt coacționar și la Luduș. Am stabilit că voi ieși pe piață cu brandul de la Bod, care este unul de la 1889, ținând cont de faptul că în Luduș nu am mașini de ambalat, am băgat foarte mulți bani în dezvoltarea brandului și nu cred că voi renunța la el curând.
Zahărul îl găsiți cu tricolorul pe pungă, este produs aici, la noi. Am început să livrăm de lunea trecută, sunt companii care cumpără (...) Pentru că anul acesta facem o cantitate mică, vrem să-l dăm total către populație. Bineînțeles că și în industrie o să meargă o parte, dar așa cum am setat acum rețeta și cum ne-am dori noi, este doar către populație", a declarat atunci Mihaela Neagu.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT&FOTO - IKEA intră într-un nou oraș din România, tatonat discret de peste 10 ani
Fabrica de zahăr din Luduș a fost preluată în primăvara anului trecut de la grupul francez Tereos de doi antreprenori români, după ce în cursul anului trecut s-a discutat despre închiderea acesteia. Grupul francez cumpărase fabrica în 2012, însă această unitate a înregistrat pierderi în fiecare an după 2014. În această fabrică s-a prelucrat de-a lungul anilor sfeclă de zahăr produsă de cultivatori din mai multe județe din centrul țării, cum ar fi Cluj, Mureș, Sibiu, Alba, Brașov și Bistrița-Năsăud.