Președintele rus Vladimir Putin s-a angajat să acorde prioritate cooperării cu statele africane, într-un discurs pe care l-a susținut la Conferința Parlamentară Internațională Rusia-Africa, luni, la Moscova, relatează AFP.
Liderul de la Kremlin a anunțat că va acorda ”prioritate” relațiilor cu țările africane în contextul în care Moscova caută noi parteneri pentru a face față sancțiunilor internaționale care i-au fost impuse din cauza Războiului rus din Ucraina, scrie News.ro.
”Țin să subliniez că țara noastră a acordat întotdeauna și va continua să acorde prioritate cooperării cu statele africane”, a declarat Putin luni, la Moscova, în fața unor reprezentanți africani.
”Țara noastră este hotărâtă să continue construirea unui parteneriat strategic în sensul deplin al cuvântului cu prietenii noștri africani, iar noi suntem pregătiți să modelăm împreună agenda mondială”, a dat asigurări Putin.
El a apreciat că Rusia, la fel ca Africa, ”apără valorile morale tradționale” prin ”opoziția față de ideologia neocolonială impusă din străinătate”.
LIVRARE DE CERALE
Putin a promis să livreze Africii cereale, în cazul în care Acordul de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene nu este prelungit peste două luni, când se încheie prelungirea anunțată sâmbătă de către omologul său turc Recep Tayyip Erdogan.
”Dacă decidem până la urmă să nu prelungim acest acord în 60 de zile, atunci suntem pregătiți să livrăm din Rusia, în mod gratuit, tot volumul care era destinat în ultima vreme țărilor care au cea mai mare nevoie din Africa”, a anunțat el în acest discurs, în fața unor oficiali africani.
El consideră că Rusia ”își îndeplinește conștiincios toate obligațiile, atât în aprovizionarea cu hrană, îngrășăminte, carburant și alte produse critice pentru statele de pe continent, contribuind astfel la asigurarea securității lor alimentare și energetice”.
El și-a reiterat criticile la adresa Uniunii Europene (UE), pe care o acuză de acapararea cerealelor care pleacă din porturile din Ucraina.
”Doar trei milioane de tone de cereale au fost expediate în Africa și 1,3 milioane de tone către țările cele mai sărace din Africa” de către UE, a acuzat el, în timp ce Rusia a trimis în Africa ”12 milioane de tone” de cereale.
Președintele rus a anunțat în acest discurs că Moscova ”va decide participarea sa viitoare” la Acordul de la istanbul, prelungit sâmbătă până la 18 mai, doar în cazul se ”asigură” ”o implementare dreaptă și corectă” a acestuia.
Luni, Ministerul rus de Externe a condiționat continuarea Acordului de către Moscova de ”reconectarea” Băncii Rosselkhozbank la sistemul internațional de plată SWIFT, ”abolirea restricțiilor asigurărilor și reasigurării” navelor și ”deblocarea activelor străine și conturilor întreprinderilor rusești asociate producției și transportului de mărfuri alimentare și îngrășăminte”.
”Fără progrese în respectarea acestor cerințe (...), participarea noastră la (Acordul de la Istanbul) va fi suspendată”, a avertizat ministerul rus.
În situația actuală, Acordul de la Istanbul ”va continua să funcționeze în următoarele două luni în parametri actuali, fără nicio schimbare în porturile vizate”, a precizat el în acest comunicat.
COOPERARE
Putin anunță că Rusia vrea să-și accelereze cooperarea cu țările africane în domeniul energiei, medicinei și dublarea cotelor studenților africani în universitățile rusești.
Moscova caută în prezent, din cauza sancțiunilor care i-au fost impuse în urma ofensivei sale în Ucraina, susținători în Asia și Africa, unde numeroase țări nu au condamnat, în mod deschis, intervenția militară rusă.
Rusia și-a multiplicat, în ultimii ani, inițiativele pe continentul african, vizând să se prezinte drept o alternativă a fostelor puteri colonaile.
Ea a semnat numeroase parteneriate - economice și militare -, iar grupul paramilitar Wagner este implantat în mai multe țări, inclusiv în republica Centrafricană, unde a contribuit la o erodare a influenței Franței.
SUMMIT RUSIA-AFRICA ÎN IULIE
Următorul summit Rusia-Africa, al doilea de acest fel, urmează să aibă loc în perioada 26-29 iulie, la Sankt Petersburg.
Putin a dat asigurări luni că pregătește ”foarte serios” această întâlnire și i-a invitat pe liderii africani și organizații regioonale să ia parte.
la primul summit de acest fel, în 2019, Vladimir Putin s-a felicitat pentru faptul că a ”deschis o nouă pagină” a relațiilor cu Africa- un continent de pe care Rusia s-a retras puternic în urmă căderii fostei Uniuni Sovietice.
La acea reuniune au participat reprezentanți ai 54 de țări africane, inclusiv 43 de șefi de stat.
”Declarația comună” adoptată atunci denunța ”diktate politice și șantajul monetar”.