Uleiul de palmier și cafeaua în vizorul Bruxelles-ului. Comisar european: ”Cei care distrug pădurile nu vor avea acces la piața unică a UE”

Uleiul de palmier și cafeaua în vizorul Bruxelles-ului. Comisar european: ”Cei care distrug pădurile nu vor avea acces la piața unică a UE”
scris 18 nov 2021

Cei care distrug pădurile nu vor avea acces la piața unică a UE”, a scris pe Twitter Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, comentând noile măsuri prezentate de Bruxelles pentru limitarea importurilor de materii prime legate de defrișări. „Nu va mai fi permisă vânzarea de carne, soia, ulei de palmier, lemn, cacao și cafea produse în zone recent defrișate”, subliniază Gentiloni, citat de La Stampa.

Noul regulament UE împotriva defrișărilor stabilește reguli obligatorii de due diligence pentru operatorii care introduc pe piața UE produse specifice asociate cu defrișările și degradarea pădurilor: cum ar fi soia, carnea de vită, uleiul de palmier, lemnul, cacaoa și cafeaua și unele produse derivate, precum pielea, ciocolata si mobilierul. Scopul este cel de a se asigura că pe piața UE sunt permise doar produse provenite din zone nedefrișate și legale (conform legislației țării de origine). În acest sens, firmele vor fi obligate să specifice coordonatele geografice ale terenului pe care au fost produse mărfurile pe care le importă pe piața europeană, scrie Rador.

Urmărește-ne și pe Google News
Cum să-ți optimizezi site-ul web CITEȘTE ȘI Cum să-ți optimizezi site-ul web
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Această trasabilitate riguroasă este menită să asigure că pe piața UE intră numai produse care provin din zone care nu au fost defrișate și că autoritățile de aplicare a legii din statele membre dispun de mijloacele necesare pentru a monitoriza acest lucru. Un sistem de evaluare comparativă gestionat de Comisie va identifica țările care prezintă un risc scăzut, standard sau ridicat de a produce materii prime sau produse care nu sunt ferite de defrișări, sau care sunt conforme cu legislația țării producătoare.

Obligațiile pentru companii și autorități vor varia în funcție de nivelul de risc al țării, sau regiunii de producție, cu cerințe simplificate de due diligence pentru produsele din zone cu risc scăzut și controale consolidate pentru zonele cu risc ridicat de defrișare.

Companiile care introduc pe piață materii prime și produse relevante vor fi monitorizate și trase la răspundere de către autoritățile de aplicare a legii în cazul în care nu respectă cerințele de reglementare.

Companiile vor trebui să depună la un sistem informațional european o declarație prin care să confirme că au exercitat cu succes diligența necesară și că produsele pe care le introduc pe piață sunt conforme cu standardele UE.

Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile CITEȘTE ȘI Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile

Promovând consumul de produse provenit din zone „fără defrișări” și reducând costurile impactului UE asupra defrișării globale și a degradării pădurilor, se așteaptă ca noile reguli să reducă emisiile de gaze cu efect de seră și pierderea biodiversității.

În cele din urmă, abordarea problemei defrișării și a degradării pădurilor va avea un impact pozitiv asupra comunităților locale, inclusiv asupra persoanelor celor mai vulnerabile, cum ar fi popoarele indigene, care sunt extrem de dependente de ecosistemele forestiere.

viewscnt
Afla mai multe despre
ulei de palmier
cafea