UE și-a redus puternic estimările privind producția de porumb din România, care anterior concura cu Franța pentru titlul de cel mai mare producător de porumb

UE și-a redus puternic estimările privind producția de porumb din România, care anterior concura cu Franța pentru titlul de cel mai mare producător de porumb
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 aug 2024

Sistemul MARS de monitorizare a culturilor agricole din UE și-a redus estimările privind producția de cereale realizată de blocul comunitar în acest an, o nouă scădere semnificativă fiind făcută la porumb, în condițiile în care seceta continuă să afecteze culturile din sud-estul Europei, transmite marți Reuters.

Mai multe organisme de prognoză și-au revizuit semnificativ estimările referitoare la recolta de porumb a UE, în principal din cauza secetei din România, care anterior concura cu Franța pentru titlul de cel mai mare producător de porumb din UE, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
DN Agrar, companie controlată de familia olandeză de Boer - Profit constant, în contexul diminuării prețului mediu al laptelui. Roboți în ferme, reducând semnificativ munca manuală CITEȘTE ȘI DN Agrar, companie controlată de familia olandeză de Boer - Profit constant, în contexul diminuării prețului mediu al laptelui. Roboți în ferme, reducând semnificativ munca manuală
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

În ultimul său raport lunar, publicat luni seara, MARS estimează că în acest an producția medie la porumb în blocul comunitar va fi de 7,03 tone la hectar (t/ha), de la 7,24 t/ha cât estima în luna iulie, ceea ce ar fi cu 6% sub nivelul de anul trecut.

"Culturile de vară au fost afectate în mod deosebit în regiunile în care condițiile secetoase au coincis cu aprovizionarea limitată cu apă, așa cum este frecvent cazul în Ungaria, România, Bulgaria și Grecia", a informat MARS.

Estimările detaliate arată că MARS și-a revizuit estimările privind producția de porumb din România până la 3,83 tone/hectar, de la 4,08 t/ha în luna iulie, ceea ce ar fi cu 18% sub producția de anul trecut, în timp ce în cazul Ungariei estimările de producție au fost revizuite până la 6,46 tone/hectar, de la 6,77 t/ha în luna iulie, cu 21% mai puțin decât în 2023.

Temperaturile din România au fost, în medie, cu 2,0 - 3,5 grade Celsius peste valorile normale în majoritatea zonelor țării, astfel că perioada 1 iulie - 17 august 2024 a fost cea mai călduroasă din istorie, conform datelor MARS.

Același organism și-a redus și estimările privind producția de grâu moale a UE, cea mai răspândită cultură de cereale din blocul comunitar, până la 5,68 tone/hectar, de la 5,87 t/ha cât estima luna trecută, cu 2% mai puțin decât în 2023. La orz, producția medie este estimată la 5,01 tone/hectar, de la 5,09 t/ha estimată luna trecută, dar în continuare cu 8% peste producția de anul trecut.

Holdingul agroalimentar Carmistin, deținut de familia Paraschiv, lansează o amplă campanie de recrutare CITEȘTE ȘI Holdingul agroalimentar Carmistin, deținut de familia Paraschiv, lansează o amplă campanie de recrutare

"Performanțele slabe ale cerealelor de iarnă (în special la grâu moale și orz de iarnă) se datorează în principal excesului de umezeală care a afectat mari părți din vestul și nordul Europei", a precizat MARS.

În țările baltice, ploile intense au redus calitatea cerealelor în timp ce ploile frecvente au afectat recoltatul în nordul Franței, țările Benelux și nord-vestul Germaniei, unde culturile de iarnă au fost deja influențate de umezeală o mare parte a acestui sezon.

La oleaginoase, MARS și-a redus estimările privind producția de rapiță din acest an până la 3,07 tone/hectar, de la 3,10 t/ha cât estima luna trecută, cu 3% sub producția din 2023. În schimb, la sfeclă de zahăr, MARS și-a lăsat estimările nemodificate la 73,4 tone/hectar, în linie cu media multianuală. 

viewscnt
Afla mai multe despre
porumb
ue