Turcia va interzice importurile de grâu începând din data de 21 iunie și până la data de 15 octombrie, cel puțin, pentru a-i proteja pe producători de fluctuațiile de prețuri, a asigura achizițiile interne de materii prime și a crea o piață favorabilă pentru producători, a anunțat Ministerul Agriculturii de la Ankara, transmite Reuters.
Oprirea importurilor ar putea fi prelungită și dincolo de 15 octombrie "în funcție de condițiile de pe piață la acea dată", a adăugat Ministerul Agriculturii de la Ankara, scrie Adevărul.
Turcia este o destinație importantă pentru grâul din regiunea Mării Negre, în special pentru grâul rusesc, iar absența cererii din Turcia ar putea agrava concurența pe alte piețe de export.
"Cel mai probabil Rusia va avea cel mai mult de pierdut de pe urma acestei decizii. Rusia furnizează între 60-75% din importurile de grâu ale Turciei și această interdicție se pare că va intra în vigoare tocmai când noua recoltă a Rusiei trebuie vândută. Dacă grâul rusesc nu mai poate fi vândut în Turcia, va trebui să fie oferit în alte părți la prețuri mici, ceea ce ar putea însemna că alți importatori din Orientul Mijlociu, Africa și Asia vor beneficia", a apreciat un trader german de cereale.
De asemenea, Ministerul Agriculturii de la Ankara a anunțat că exporturile de făină produsă din grâul cultivat local, care sunt interzise începând din luna septembrie 2018, vor fi permise din nou iar exporturile de orz și grâu dur se vor putea derula pe baza unei licențe de export și într-un mod controlat.
Datele furnizate de Consiliul Internațional al Cerealelor arată că Turcia ar urma să importe 12 milioane tone de cereale în sezonul 2024/25, dintre care 8,5 milioane tone de grâu.