Statele UE nu au aprobat concluziile privind viitorul agriculturii, din cauza opoziției României

Statele UE nu au aprobat concluziile privind viitorul agriculturii, din cauza opoziției României
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 iun 2024

Miniștrii Agriculturii din Uniunea Europeană nu au reușit să aprobe concluziile privind viitorul acestui sector din cauza opoziției României la acest text și a abținerii Slovaciei, relatează agenția EFE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

"Din păcate, în timpul dezbaterilor, și nu înainte, am văzut că delegația României nu a putut susține textul", a declarat, în cadrul unei conferinței de presă ce a urmat reuniunii miniștrilor din acest sector, ce a avut loc la Luxemburg, ministrul belgian al Agriculturii, David Clarinval, a cărui țară prezidează semestrul acesta Consiliul UE.

Agro TV: Porumbul bagă fermierii în faliment CITEȘTE ȘI Agro TV: Porumbul bagă fermierii în faliment

România s-a opus textului din cauza convergenței externe în plățile directe ale Politicii Agricole Comune (PAC). În practică, acest mecanism presupune că țările mai puțin bogate din clubul comunitar, majoritatea din est, primesc un nivel mai redus de ajutoare directe din PAC, scrie Agerpres.

Slovacia, la rândul său, s-a abținut, astfel că textul cu concluziile a primit aprobarea din partea a 25 de state membre și nu a putut avansa.

"Delegația română și, în mai mică măsură, și delegația slovacă, să fim mai preciși, pentru că și Slovacia și-a exprimat punctul de vedere în acest sens, au dificultăți cu menținerea convergenței externe și vor să putem elimina rapid acest mecanism de convergență externă pentru a avea un ajutor identic la nivelul tuturor agricultorilor europeni", a explicat Clarinval.

Ministrul belgian a explicat că proiectul de concluzii subliniază "rolul cheie al sectorului agricol pentru garantarea securității alimentare și autonomiei strategice".

"Este vorba despre un text echilibrat ce cuprinde o reflecție privind un răspuns pe termen mediu și lung la provocările cu care se confruntă sectorul agricol. Obiectivul acestor concluzii este de a propune acțiuni concrete pentru a sprijini un sector agricol puternic și competitiv", a spus el, adăugând că textul permite să se dea un răspuns la petițiile formulate de agricultori la recentele proteste.

Oficialul a afirmat că aceste concluzii recunosc numeroasele provocări cu care se confruntă agricultura, precum schimbările climatice, tensiunile geopolitice, rentabilitatea și sarcina administrativă.

"Textul subliniază, de asemenea, importanța inovării și cercetării pentru rezolvarea provocărilor viitoare", a semnalat Clarinval, menționând că, totodată, "vor fi necesare măsuri pentru simplificarea procedurilor administrative".

Ministrul belgian a spus că aceste concluzii acoperă și schimbarea generațională în sectorul agricol și subliniază că "este necesar să se asigure că agricultorii primesc venituri juste și că poziția lor în lanțul de aprovizionare cu alimente este îmbunătățită".

VIDEO Mircea Fechet, la Tulcea: Am eliberat exemplare de sturion în Dunăre; e o specie protejată și prioritară CITEȘTE ȘI VIDEO Mircea Fechet, la Tulcea: Am eliberat exemplare de sturion în Dunăre; e o specie protejată și prioritară

"În ceea ce privește comerțul, textul indică faptul că Uniunea este un exportator net de produse agroalimentare și că este important să se garanteze un sistem comercial corect, deschis, bazat pe reguli, precum și condiții de concurență justă", a detaliat el.

Ministrul belgian a mai spus că aceste concluzii invită Comisia Europeană să actualizeze regulat evaluarea sa privind impactul acordurilor de liber schimb în sectorul agricol și ca Bruxelles-ul să examineze efectul extinderii Uniunii pentru "a pregăti sectorul agricol în acest proces".

"Cu acest text președinția noastră a dorit să aducă claritate și previzibilitate pentru agricultorii noștri pentru următorii ani", a punctat Clarinval.

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
agricultura