SUA cer UE să amâne interdicția pentru importurile de lemn, cacao și produse sanitare obținute din materiale de pe terenuri defrișate. Spun că măsura va afecta producătorii americani, care nu au alternative.
Financial Times a avut acces la o scrisoare adresată Comisiei Europene în care Gina Raimondo și Thomas Vilsack, secretarii americani pentru comerț și agricultură, cer amânarea interdicției, care va intra în vigoare peste șapte luni, arată Biziday.
Conform prevederilor, comercianții trebuie să furnizeze documente care atestă că importurile de produse din lemn, cacao și de origine animală au fost obținute fără degradarea mediului. Oficialii americani susțin că măsurile duc la “provocări critice” pentru producători și cer Comisiei “să amâne punerea în aplicare a acestui regulament și aplicarea ulterioară a sancțiunilor până când aceste provocări substanțiale vor fi abordate”.
În 2022, UE a importat din SUA o gamă largă de produse derivate din lemn, în valoare de 3,5 miliarde de dolari, potrivit comisiei americane pentru comerț internațional. Comercianții din SUA spun că iau în calcul întreruperea contractelor de export, deoarece nu pot dovedi că bunurile lor au fost produse fără degradarea mediului. Asociația pentru păduri și hârtie a declarat că este “imposibil” să se conformeze, deoarece hârtia și pasta de hârtie sunt fabricate din resturi de cherestea și reziduuri forestiere amestecate, din diferite surse.
În ceea ce privește produsele sanitare, adoptarea legii ar avea un impact negativ, de exemplu, asupra produselor menstruale, deoarece SUA furnizează 85% din pasta de hârtie utilizată pentru fabricarea acestora la nivel mondial.
Există și o opoziție internă în cadrul Uniunii Europene, mai scrie FT, făcută în special de comisarul pentru agricultură, comisarul pentru dezvoltare și majoritatea miniștrilor agriculturii din țările membre. Centrul pentru comerț internațional a declarat că legea ar putea elimina din lanțul de aprovizionare micii producători din țările în curs de dezvoltare, care nu dispun de tehnologia necesară pentru a verifica dacă produsele lor nu au fost obținute de pe urma terenurilor defrișate.