Spania elimină taxa pe vânzări la uleiul de măsline, după ce prețul a crescut cu aproape 300%

Spania elimină taxa pe vânzări la uleiul de măsline, după ce prețul a crescut cu aproape 300%
Profit.ro
Profit.ro
scris miercuri, 09:37

Spania va elimina temporar taxa pe vânzări la uleiul de măsline, pentru a-i ajuta pe consumatori să facă față majorării prețurilor, a informat Guvernul de la Madrid, transmite AP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Spania este cel mai mare producător și exportator mondial de ulei de măsline, dar valurile de căldură și seceta prelungită au redus producția de măsline. Prețul uleiului de măsline în Spania a crescut semnificativ, pe fondul presiunilor inflaționiste globale și al reducerii producției. Prețurile au crescut și în alte țări mediteraneene, scrie Agerpres.

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost eliberat, după semnarea unui acord de recunoaștere a vinovăției CITEȘTE ȘI Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost eliberat, după semnarea unui acord de recunoaștere a vinovăției

Din septembrie 2020, prețul uleiului de măsline a crescut cu 272% în Spania, conform datelor Ministerului Agriculturii. În prezent, o sticlă de cinci litri de ulei de măsline poate costa peste 50 euro (53 de dolari) la un supermarket din Spania. Locuitorii folosesc uleiul de măsline la gătit și ca ingredient în salate, sandvișuri, legume și alte feluri de mâncare.

Gospodăriile din Spania au consumat anul trecut în medie șase litri pe persoană, comparativ cu 0,4 litri în cazul consumatorilor internaționali, conform Ministerului Agriculturii. Dar majorarea prețului i-a determinat pe unii consumatori să folosească uleiuri mai ieftine.

Deja Guvernul a redus taxa pe vânzări la uleiul de măsline de la 10% la 5%, ca parte a măsurilor contra inflației ridicate.

În perioada iulie-septembrie, nu vor aplicate taxe pe vânzări la uleiul de măsline, iar în perioada septembrie-decembrie taxa va fi de 2%. Apoi se va aplica o taxă de 4%, iar uleiul de măsline va fi considerat aliment de bază.

Ministrul Trezoreriei, María Jesus Montero, a afirmat că decizia reflectă „importanța uleiului de măsline în dieta mediteraneeană și un stil de viață sănătos”.

viewscnt
Afla mai multe despre
ulei de măsline
taxa
spania