Șase state din Europa Centrală, între care și România, cer Uniunii Europene să ia măsuri pentru a atenua problemele cauzate de creșterea importurilor de cereale ucrainene în regiune, plângându-se că acest aflux a redus prețurile și i-a afectat pe fermierii locali, au declarat oficiali guvernamentali citați de Reuters.
Ucraina este un important producător și exportator global de cereale, dar producția și exporturile sale au scăzut de când Rusia a invadat țara, în februarie anul trecut, și a început să-i blocheze porturile maritime. Pentru a ajuta ca grânele ucrainene și alte bunuri agricole să ajungă pe piețe, UE a instituit anul trecut așa-numitele coridoare de solidaritate, pentru a facilita transporturile ucrainene, scrie News.ro.
Zsolt Feldman, secretar de stat în cadrul Ministerului ungar al Agriculturii, a declarat că Ungaria, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, România și Bulgaria au făcut o solicitare comună la reuniunea Consiliului pentru Agricultură și Pescuit al UE de la Bruxelles pentru a fi luate măsuri imediate care să le protejeze propriile producții agricole.
"Dacă UE acționează în mod unitar pentru a ajuta exporturile de cereale pe cale terestră, atunci povara ar trebui, de asemenea, să fie împărțită în mod egal între statele membre", spune Budapesta.
Feldman a arătat că UE nu a promis nicio măsură pentru a atenua perturbările de pe piață.
"Suntem gata să continuăm să ajutăm Ucraina... Dar dorim, de asemenea, să includem întreaga Uniune Europeană în cadrul acestui ajutor, astfel încât fermierii polonezi sau fermierii din alte țări vecine să nu sufere doar efectele, ci aceste efecte să poată fi atenuate", a declarat, la rândul său, ministrul polonez al Agriculturii, Henryk Kowalczyk, pentru agenția PAP.
El a precizat că statele din Europa Centrală au cerut UE să transporte cerealele ucrainene dincolo de vecinii imediați ai Ucrainei și să ofere asistență.
De asemenea, Ministerul bulgar al Agriculturii a afirmat într-un comunicat postat pe site-ul său că o soluție ar putea fi crearea de depozite temporare pentru cerealele ucrainene, precum și noi coridoare de transport, inclusiv pe cale ferată, ceea ce ar putea reduce presiunea exercitată de creșterea importurilor din Ucraina.
Comisia Europeană nu a răspuns marți la întrebările pe această temă trimise prin e-mail de Reuters.
Un viitor summit UE-Ucraina, care va avea loc vineri, urmează să discute despre deschiderea piețelor UE pentru mai multe produse ucrainene, inclusiv cereale, pentru a ajuta Ucraina să obțină venituri în timp ce luptă împotriva forțelor rusești.