Atât numărul de familii, cât și producția de miere din România au cunoscut o creștere progresivă, astfel încât în anii 2017 și 2018, România s-a situat pe locul al doilea în Uniunea Europeană (UE) în ceea ce privește numărul de familii de albine, iar la producția de miere în ultimii ani s-a situat pe primele locuri.
Mai este bine de știut: În privința exportului, însă, România s-a situat în 2018 pe locul al 7-lea în UE, pe primul loc aflându-se țara vecină, Ungaria.
Date oficiale, analizate de Profit.ro, arată că, exceptând anul 2016 când apicultura a cunoscut condiții meteorologice nefavorabile, România s-a menținut pe primele locuri în UE în domeniu.
CITEȘTE ȘI Premieră în România: Recensământ al animalelor de companieAstfel, numărul stupilor gestionați de apicultuori cu peste 150 de stupi a crescut considerabil anul trecut față de 2017, ajungând la 604.231, respectiv o creștere cu peste 88.000 de stupi.
Producția de miere extrasă a crescut constant în ultimi 5 ani, ajung de la 18.040 de tone în 2014 la 30.875 de tone în 2018, reprezentând o creștere de peste 71%.
În ceea ce privește exportul de miere românească, principale piețe externe de desfacere sunt Germania, Italia, Japonia, Franța, Spania, Danemarca, Polonia, Austria, Regatul Unit al Marii Britanii, Israel, Belgia, Ungaria, Cehia, Kuweit, Olanda și China.
CITEȘTE ȘI Ministru: 2019 va fi al 3-lea an consecutiv bun în agricultură, chiar dacă seceta "a ciupit" din producție, iar la calitate "a umblat un pic ploaia"Până în noiembrie 2018, valoarea exporturilor era de 38,17 milioane euro, față de aceeași perioadă a anului 2017 când a fost de 42,93 milioane euro.
CITEȘTE ȘI Tranzacție: Brise Group, printre cei mai mari traderi independenți de cereale din România, și-a vândut rețeaua de silozuri către fondul China-CEE Investment
Ministerul Agriculturii a elaborat și notificat la Comisia Europeană Programul Național Apicol pentru perioada 2020 - 2022 unde au fost prevăzute mai multe măsuri de sprijin pentru stimularea producției autohtone de miere și, implicit, de promovare a exportului de miere românească de calitate precum și achiziționarea de mijloace de transport apicol fără autopropulsie (remorci) și mijloace de încărcare – descărcare a stupilor în pastoral, de echipamente specifice de procesare a mierii și cerii.