România a importat carne și organe comestibile în valoare de 414,7 milioane de euro în primul semestru al acestui an, în scădere cu peste 7% față de perioada similară din 2020, potrivit balanței comerciale cu produse agroalimentare.
În primul semestru al anului trecut, valoarea importurilor de astfel de produse s-a situat la 446,59 milioane de euro, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe de altă parte, valoarea exporturilor de carne și organe comestibile în perioada ianuarie - iunie 2021 a ajuns la 113,24 milioane de euro, fiind în creștere cu 19,5% față de încasările consemnate în aceeași perioadă a anului trecut (94,71 milioane de euro).
În acest context, deficitul în comerțul internațional (intra și extracomunitar) cu carne și organe comestibile a depășit 301,5 milioane de euro în primul semestru al acestui an, față de 351,87 milioane de euro în același interval de timp din 2020.
Potrivit datelor statistice consemnate de Ministerul Agriculturii, valoarea importurilor de carne și organe comestibile în perioada ianuarie - iunie 2021 a fost de 3,6 ori mai mare decât cea a exporturilor de astfel de produse realizate în țările UE și Terțe.
Deficitul României în comerțul cu produse agroalimentare a crescut cu peste 31% în primul semestru din acest an, comparativ cu perioada similară din 2020, totalizând 1,27 miliarde de euro.
Datele MADR arată că România a exportat, în perioada ianuarie - iunie 2021, produse agroalimentare în valoare de 3,63 miliarde de euro, în creștere față de perioada similară din 2020, când încasările din exporturile în țările intra și extracomunitare au au depășit de 3,42 miliarde de euro.
Pe de altă parte, pentru importurile de produse agroalimentare s-au cheltuit în primele șase luni ale anului 2021 mai mult de 4,90 miliarde de euro, în timp ce, în perioada similară din 2020, sumele au fost mai mici, totalizând 4,39 miliarde de euro.