Producția totală de leguminoase (mazăre, fasole, lupin, năut și linte) a Uniunii Europene a fost de 4,11 milioane tone în 2018, iar suprafața totală alocată acestor culturi a fost de 2,17 milioane hectare, adică o suprafață puțin mai mică decât cea a insulei Sardinia, arată datele publicate luni de Eurostat.
Statele membre UE cu cea mai mare producție de leguminoase în 2018 au fost Franța (840.000 de tone), Spania (690.000 de tone), Polonia (460.000 de tone), Germania (400.000 de tone) și Lituania (380.000 de tone). Împreună, aceste cinci țări, au fost responsabile pentru 67% din producția totală de leguminoase a UE în 2018, scrie Agerpres.
După primele cinci state urmează Italia cu o producție de leguminoase de 219.000 de tone în 2018, România cu o producție de 191.000 de tone, Grecia (181.000 de tone) și Bulgaria (122.000 de tone).
În cazul României, datele Eurostat arată că producția de leguminoase variază semnificativ de la un an la altul. Dacă în anul 2016 producția de leguminoase a României a fost de aproximativ 99.000 de tone, în 2017 s-a triplat până la 301.000 de tone, pentru ca în 2018 să scadă la 191.000 de tone, iar în 2019 a crescut până la 265.000 de tone.