România a fost, anul trecut, al șaptelea producător de cartofi din UE, realizând 4,9% din producția totală la nivelul blocului comunitar, arată datele Eurostat.
În 2020, România a produs 2,683 milioane de de tone de cartofi, în scădere de la 2,715 milioane de tone în 2019.
Deși a fost depășită de Danemarca ca nivel al producției, România a rămas pe aceeași poziție ca în 2019 în clasamentul producătorilor de cartofi din UE, în contextul ieșirii Marii Britanii din Uniune.

În ceea ce privește suprafața cultivată cu cartofi, România ocupă poziția a patra în UE, după Polonia, Germania și Franța. Din totalul suprafețelor cultivate cu cartofi în UE, 10% sunt în România. Suprafața cultiva cu cartofi din România s-a redus însă cu peste 40% în ultimii 20 de ani, ajungând anul trecut la circa 165.000 de hectare.
Germania este cel mai mare producător de cartofi din UE, cu 21,2% din producția totală, urmată de Polonia (16,4%) și Franța (15,7%). Înaintea României se mai află Olanda, Belgia și Danemarca.
Datele includ atât cartofii pentru consum, cât și cei pentru sămânță.
În total, UE a produs anul trecut 55,3 de milioane de tone de cartofi. Cantitatea de cartofi produsă în UE este cu peste 27% mai mică decât cea din anul 2000.