Limite pentru produsele vândute direct din ferma de familie, inclusiv de exploatațiile care valorifică lapte prin automate, conform unui nou proiect publicat de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).
Proiectul se află în dezbatere publică și stabilește care sunt regulile pentru vânzarea directă a produselor de origine animală obținute de fermieri și are nevoie de publicarea în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare, anunță Agrointel.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Noi reglementări ale ANSVSA propun cantităț maxime de produse de origine animală pe care micii producători le pot vinde direct către consumatori. Astfel, ar putea fi comercializate direct până la 300 litri de lapte crud/zi, 300 kg pește/săptămână, 10 unități de vânat mari sau 100 de unități de vânat mici/an, până la 1.500 kg de brânzeturi pe săptămână.
Produsele ar trebui să îndeplinească cerințe de salubritate și să fie identificate prin etichetă. Vânzarea ar putea avea loc fie direct de la fermă, fie în spații special amenajate de autoritățile locale. Măsura ar avea ca scop facilitarea accesului consumatorilor la produse proaspete de la producătorii locali, dar și creșterea veniturilor micilor fermieri.
Conform ordinului aflat în dezbatere publică, vânzarea directă de produse de origine animală înseamnă livrarea directă de către producător la consumatorul final sau la unități de comerț cu amănuntul locale care furnizează produsele direct consumatorului final, de cantități mici de produse primare rezultate din creșterea animalele de crescătorie, din vânătoare și pescuit și de carne de pasăre și de lagomorfe sacrificate în fermă.
Vânzarea directă include și furnizarea directă a laptelui crud prin intermediul automatelor, de către producătorii agricoli care dețin exploatații de animale, însă nu include activitățile de livrare de la locul de producere a produselor primare în vederea procesării ulterioare în unitățile autorizate sanitar veterinar, care se pot desfășura fără a fi limitate din punctul de vedere al cantităților și al ariei de distribuție.
Micii producători își pot vinde produsele în locurile publice amenajate de autoritățile locale unde sunt expuse la vânzare directă produsele de origine animală.
”Producătorii trebuie să aibă o stare de igienă corespunzătoare, să poarte echipamente de protecție alimentară, respectiv halate, șorțuri, bonete și mănuși curate, și să dețină asupra lor un document din care să rezulte că nu suferă de boli care pot fi transmise prin intermediul alimentelor”, se arată în proiect.