Prețurile produselor agricole în Uniunea Europeană au continuat să scadă

Prețurile produselor agricole în Uniunea Europeană au continuat să scadă
scris 26 sep 2024

Prețurile produselor agricole în Uniunea Europeană (UE) au scăzut în trimestrul doi din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În trimestrul doi din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, prețul mediu al produselor agricole, în ansamblu, s-a diminuat cu 3%, în timp ce prețul mediu al bunurilor și serviciilor consumate în prezent în agricultură (mijloacele de producție care nu au legătură cu investițiile) a scăzut cu 7%.

Urmărește-ne și pe Google News
DECIZIE CJUE într-un caz privind România: Judecătorul național nu e obligat să aplice o decizie a Curții Constituționale care încalcă dreptul Uniunii Europene CITEȘTE ȘI DECIZIE CJUE într-un caz privind România: Judecătorul național nu e obligat să aplice o decizie a Curții Constituționale care încalcă dreptul Uniunii Europene
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

După o perioadă de perturbări, când s-a înregistrat un avans semnificativ al prețurilor produselor agricole în UE, în 2021 și în primele trei trimestre din 2022, ritmul creșterii a încetinit, iar apoi prețurile au început să scadă. Recenta scădere a prețurilor produselor agricole se îndreaptă spre nivelul de dinainte de 2021, scrie Agerpres.

În trimestrul doi din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, s-au înregistrat scăderi semnificative la prețurile la ouă (minus 15%), cereale (minus 14%) și plante furajere (minus 13%). În contrast, a continuat să crească prețul uleiului de măsline (41%) și al cartofilor (10%).

În general, prețurile fructelor și legumele s-au modificat puțin (3% la fructe și minus 1% legumele), deși se înregistrează contraste semnificative la anumite produse. În categoria fructelor, în trimestrul doi din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, cel mai sever declin s-a înregistrat la lămâi și lime (minus 48%), cel mai semnificativ avans fiind la fructele din țări cu climă subtropicală și tropicală (51%). La legume, cel mai sever declin s-a înregistrat la ceapă (minus 46%) și tomate (minus 27%), cel mai semnificativ avans fiind la leguminoase proaspete (39%) și conopidă (35%).

În rândul mijloacelor de producție care nu au legătură cu investițiile, cele mai mari scăderi de prețuri au fost la îngrășăminte și amelioratori de sol (-19%) și furaje (-13%).

FintechOS lansează angajări, după ce a primit o finanțare de 60 milioane dolari. Anul trecut a efectuat concedieri CITEȘTE ȘI FintechOS lansează angajări, după ce a primit o finanțare de 60 milioane dolari. Anul trecut a efectuat concedieri

La nivel național, majoritatea statelor membre UE (17 dintre cele 25 pentru care sunt disponibile datele) au înregistrat scăderi de prețuri ale produselor agricole, în trimestrul doi din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023. Cel mai semnificativ declin al prețurilor a fost în Ungaria (minus 13%), Polonia (minus 12%) și Cehia (minus 10%). Urmează statele cu un declin între 5% și 10%: România, Slovacia, Finlanda, Bulgaria și Danemarca.

În contrast, cea mai mare creștere a fost în Grecia (8%), Letonia (4%), Cipru și Irlanda (ambele cu 3%).

La mijloacele de producție care nu au legătură cu investițiile prețurile au scăzut în toate statele pentru care sunt disponibile datele, cel mai sever declin fiind în: Croația (minus 14%), Ungaria, Spania și Slovacia (fiecare cu minus 11%).

viewscnt
Afla mai multe despre
preturi
produse
eurostat