Prețul la soia a crescut cu 10% de la începutul anului, iar în același interval scumpirile sunt de aproape o treime la șrotul de soia. Este o dinamică a cotațiilor în condițiile în care fermierii din Argentina, țară care concentrează 47% din producția mondială, anticipează o recoltă slabă. „Poate Argentina să hrănească găinile și porcii lumii?”, se întreabă un bancher.
Temeri în rândul traderilor activi pe bursa de mărfuri de la Chicago. Culturile de soia ar putea fi afectate puternic de seceta din Argentina, astfel încât cotațiile pe acest segment de piață au urcat agresiv în aceste zile, transmite Financial Times. David Streit, meteorolog la Commodity Weather Group, afirmă că 2 treimi din suprafața cultivată cu soia are deficit de umezeală în sol, iar aceasta ar putea afecta randamentul recoltelor.
Argentina asigură 47% din producția mondială de soia, dar este și cel mai important exportator de șrot de soia, sursă de proteine pentru industria zootehnică, ceea ce ar putea afecta în lanț și alte segmente din agricultură. Prețul șrotului de soia a fost aruncat la un maxim al ultimelor 20 de luni, avansul fiind de aproximativ 35% începând din septembrie 2017, cu o accelerare în ultimele zile, așa cum se vede pe graficul atașat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Poate Argentina să hrănească găinile și porcii lumii?”, se întreabă Stefan Vogel, șef al cercetări pe segmentul mărfurilor agro-alimentare la banca olandeză Rabobank, instituție de credit specializată pe segmentul împrumuturilor către segmentul de agribusiness.
Deja traderii se repliază. Emilce Terré de la Bolsa de Comercio de Rosario, care în Argentina facilitează tranzacțiile cu grâne, spune că estimările inițiale indicau o producție de 52 miloane tone, dar aceasta a fost revizuită în scădere, la 46,5 milioane tone.
Este un impas al industriei care creează și câștigători. Concerne mari în tranzacționarea de cereale precum Archer Daniels Midland, Bunge, Cargill și Glencore, care dețin și facilități de prelucrare a soia ar urma să beneficieze de o marjă sporită ca urmare a creșterii diferențialului de preț între soia și șrotul de soia.
Piața ar putea fi echilibrată de agricultura SUA, al 3-lea producător mondial după Argentina și Brazilia. Dacă prețurile se vor menține ridicate, fermieri americani vor fi încurajați să planteze suprafețe mai mari cu soia în primăvară, atrage atenția Vogel de la Rabobank.