Producătorul de vinuri din Republica Moldova Purcari Wineries a avut prima ședință în ringul Bursei de Valori București, unde este tranzacționat cu simbolul WINE, și titlurile au crescut cu aproape 4% peste prețul ofertei publice. Acționarii inițiali promit o companie cu rate de creștere importante și mai ales statornică. „Indiferent de timpuri, indifrerent de toate, Purcari va rămâne Purcari”, spune Victor Bostan, CEO al grupului Purcari.
Purcari Wineries (WINE) a încheiat cu bine prima zi de tranzacționare de la Bursa de Valori București. Cotația a depășit cu 3,95% prețul de 19,00 lei/acțiune al ofertei publice de listare, în valoare de 186,20 milioane lei (39,99 milioane euro). La nivelul de închidere de 19,75 lei/acțiune, producătorul de vinuri din Republica Moldova ajunge la cota bursei ca o companie cu o valoare de piață de 395 milioane lei (84,76 milioane euro), echivalentul unei evaluări de 10,64 ori câștigul pretaxare EBITDA.
Din punctul de vedere al volumelor, interesul a fost moderat, având în vedere existența unui free-float mare, de 49% din totalul titlurilor. Au fost schimbate peste 150.000 de acțiuni, echivalentul a 0,75% din totalul capitalului social și 1,54% din pachetul plasat pe bursă. Valoarea schimburilor în lei a fost cea de-a 6-a în sesiunea de astăzi, de 3,02 milioane lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentru bursă este o gură de aer nouă, în condițiile în care statul pare a fi oprit listările, iar Fondul Proprietatea (FP), cel mai lichid emitent la începutul deceniului, dispare treptat din topurile activității de tranzacționare.
Lucian Anghel, președintele Bursei de Valori București, vede în listarea Purcari deschiderea unei oportunități de business pentru instituția pe care o conduce și vede în producătorul un deschizător de drumuri pentru alte firme din Basarabia de a se lista la BVB. „Îi așteptăm cu drag pe toți antreprenorii de succes din Republica Moldova la București. Astfel, sperăm să transformăm podul de flori de care am discutat atât de mult timp, într-un pod economic și pragmatic”, a declarat Anghel.
Obiectiv – lider de piață în Europa Centrală și de Est
Compania vine pe piață cu oferta ei. „Prin această listare la Purcari, oferim investitorilor de la Bursa de Valori București expunere pe un nou segment de business, unul dinamic și cu perspective foarte atractive”, a declarat Victor Bostan, CEO al grupului Purcari.
Promisiunea este așadar de creștere, atât din partea acționarului principal, cât și a asociaților din acționariat din ultimii ani de la compania de administrare a activelor financiare Horizon Capital. Reprezentantul acesteia, Vasile Tofan, spune că ei cred pe mai departe în companie ca find una de creștere și intenționează să păstreze participații, dar iau au luat în calcul și o lichidizări a unei părți din dețineri. Este unul dintre motivele pentru care Purcari ajunge la cota BVB.
CITEȘTE ȘI Criptomonedele sunt o schemă piramidală, spune președintele Băncii Mondiale. Un grup de matematicieni afirmă că valoarea intrinsecă a bitcoin este zeroPrezentată ca un compromis cu acționarul principal Bostan care vrea să rămână pe termen lung în acest business, venirea la bursă este văzută ca o oportunitate de Purcari. „Începem o nouă etapă de dezvoltare”, a declarat șeful executiv al acesteia.
Obiectivul este să fie lider al pieței din Europa Centrală și de Est și să dezvolte ponderea în vânzări a segmentului mărcilor premium. Este un argument pe care îl prezenta pentru Profit.ro și Adrian Rotaru, investitor cu peste 20 de ani și portofoliu relevant la BVB. Dincolo de dezvoltarea cantitativă, importante vor fi și produsele vândute la prețuri mai mari, spunea acesta chiar înainte de închuiderea
El vedea această ofertă la pereche cu cea derulată în noiembrie la Sphera Franchise Group (SFG), operatorul lanțurilor de alimentație publică Pizza Hut, Pizza Hut Delivery, KFC și Taco Bell, ambeșe companii de creștere, în domeniul consumului.
Anghel de la BVB glumește pe aceeași temă: „Vinul își crește valoarea cu trecerea timpului, evident dacă strugurii au fost buni. Sperăm, la fel, cu trecerea timpului și performanțele economice ale Purcari să sporească.”
Purcari a trecut peste șocul bursei de la New York, dar și peste embargouri rusești
Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) Mircea Ursache vede o robustețe atât a pieței, cât și a emitentului prin succesul ofertei într-o etapă de turbulențe în piețele financiare internaționale. Aceasta arată că agenții economici vor să se capitalizeze și nu țin cont de conjunctura de piață.
Bostan de la Purcari pare de nezdruncinat. Mesajul său este tocmai de statornicie. Spune că firma a rezistat embargourilor rusești din anul 2006 și 2015 și a reușit să se reorienteze către alte piețe, dezvoltând business-ul. Promisiunea este, așadar, de dezvoltare peste ciclurile economice. „Indiferent de timpuri, indifrerent de toate, Purcari va rămâne Purcari”, spune Victor Bostan, CEO al grupului Purcari.
Ce așteptări au investitorii
Compania caută extinderea și se va axa pe 4 piețe-cheie: România, Republica Moldova, Polonia și China, ținta fiind aceea de a ajunge „campioană a ramurii”.
Compania a trecut de prima zi în linie cu așteptările moderat-optimiste ale jucătorilor din piață intervievați cu o zi înainte de Profit.ro. „Cred că o să crească puțin”, declara pentru publicația noastră Răzvan Raț, director de operațiuni la BRK Financial Group. „Eu sunt optimist.”
Marius Motogna, investitor cu portofoliu consistent la BVB și axat pe investițiile bazate pe analiza fundamentală, miza pe o creștere ușoară în perioada următoare. „Nu mă aștept ca prețurile să facă cine știe ce galop”, spunea el. „Sunt optimist, dar nu foarte entuziast. Mai degrabă moderat”, declara investitorul din Cluj-Napoca, ce a cumpărat acțiuni în oferta de listare.
CITEȘTE ȘI Elvila ajunge la cota bursei, însă fondatorul Viorel Cataramă spune că firma traversează un moment greu, acuzând creșterea salariilor „din pix” în cascadă și leul ținut tare de BNRRotaru afrimă că un preț echilibrat ce poate fi atins în câteva luni ar fi de 23-24 lei/acțiune, poate chiar 25 lei/acțiune, care ar corespunde unei valori preconizate a companiei, chiar și dacă aceasta și-ar reduce la jumătate sau chiar la o treime ratele de creștere din anii anteriori.
Evoluția din piață va depinde și de structura deținerilor. Conform indicațiilor furnizate pe portalul bursei, acționari semnificativi sunt deja Franklin Templeton Investment Management Limited, cu o deținere de 5,20%, dar și divizia înregistrată în Insulele Man a companiei canadiene Fiera Capital, cu participație de 7,94% din acțiunile Purcari.
Fiera este noua denumire de la începutul acestui an a companiei de administrare a activelor financiare Charlemagne Capital, care a intrat și în oferta publică de la MedLife (M) din decembrie 2016, ajungând la un pachet de 7,21% din titlurile furnizorului de servicii medicale.
Charlemagne Capital a mai investit și în proiectul controversat Cathedral Plaza, construit lângă sediul Catedralei Catolice Sfântul Iosif, clădire de birouri pentru care Primăria Capitalei a emis o decizie de demolare, turnul existând însă și astăzi.