Tendință de concentrare pe piața comerțului cu cereale. Gigantul american ADM vrea să preia Bunge. În România, cele 2 corporații cu capitalizări însumate de 30 miliarde de dolari raportează an de an pierderi

Tendință de concentrare pe piața comerțului cu cereale. Gigantul american ADM vrea să preia Bunge. În România, cele 2 corporații cu capitalizări însumate de 30 miliarde de dolari raportează an de an pierderi

Sursa foto: Wellesenterprises / dreamstime.com

scris 20 ian 2018

Traderul de cereale Archer Daniels Midland Co. A făcut o ofertă competitorului Bunge, în bătălia de preluare purtată cu holdingul Glencore, înregistrat în Elveția. Cei 2 posibili protagoniști ai tranzacției din SUA sunt prezenți și pe piața românească, unde firmele pe care le operează au raportat în anii 2012-2016 pierderi cumulate de aproximativ 600 milioane de lei.

A, B, C, D. Așa începe alfabetizarea pe piața de cereale. 4 mari jucători concentrează o mare parte din aceasta, respectiv Archer Daniels Midland Co. (ADM), Bunge, Cargill Inc. și Louis Dreyfus Co. Piața tinde să se consolideze pe mai departe, cu o nouă preluare. ADM ar fi pe cale să facă o ofertă companiei Bunge Limited, o mișcare ce ar putea pune capăt competiției pentru această țintă de achiziție cu holdingul Glencore, înregistrat în Elveția, potrivit Wall Street Journal, preluat de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News

Acțiunile Bunge au explodat cu 11,4% în sus pe bursa de la New York, la prețul de închidere de 77,56 dolari pe unitate, așa cum se vede pe graficul atașat, valoarea de piață a companiei ridicându-se la 9,79 miliarde dolari, de peste 2 ori mai mică decât cea de 22,64 miliarde dolari a Archer Daniels Midland Co.

Iohannis reclamă la Curtea Constituțională Legea prin care parlamentarii au stabilit pentru ei înșiși că pot fi comercianți pe persoană fizică CITEȘTE ȘI Iohannis reclamă la Curtea Constituțională Legea prin care parlamentarii au stabilit pentru ei înșiși că pot fi comercianți pe persoană fizică

Tendință de concentrare pe piața comerțului cu cereale. Gigantul american ADM vrea să preia Bunge. În România, cele 2 corporații cu capitalizări însumate de 30 miliarde de dolari raportează an de an pierderi

Bunge, companie înregistrată în statul american New York, operează în mai mult de 40 de țări, în timp ce ADM, cu sediul în Chicago, statul Illinois, are clienți în 160 de țări. Ambele companii sunt active în comerțul cu cereale și în România, unde, însă, raportează an de an pierderi.

Bunge România, cu sediul la Buzău, a înregistrat în anul 2016 un rezultat negativ de 80,35 milioane lei, iar valoarea agregată a pierderilor în perioada 2012-2016 se ridică la 376,44 milioane lei, conform Ministerului Finanțelor Publice. În același timp, o altă companie a grupului, Bunge Danube Trading, are în același interval pierderi de 58,19 milioane lei.

Partidele actualei majorități parlamentare au denunțat încă din campania electorală o prezumtivă evaziune fiscală în porturile românești pe segmentul comerțului cu cereale, iar mai multe declarații ulterioare ale unor oficiali au vizat aspectul pierderilor cronice raportate de aceste companii.

Purcari Wineries se va lista la bursă în primul trimestru al anului. Compania prezintă primele detalii pentru investitori CITEȘTE ȘI Purcari Wineries se va lista la bursă în primul trimestru al anului. Compania prezintă primele detalii pentru investitori

Ținta achiziției – piața din America de Sud

Ambele companii care ar urma să fie parte în tranzacție au refuzat să răspundă demersurilor Reuters de a afla detalii despre posibila operațiune. Tendința traderilor de cereale este de a se extinde și în sectoare cu marje de profit mai ridicate. Pe această linie, Archer Daniels Midland Co. a achiziționat în anul 2014, pentru suma de 3 miliarde dolari, compania Wild Flavors, furnizor de ingrediente naturale în industria alimentară. Prin achiziția Bunge, ADM ar avea o prezență mult mai puternică pe piața din America de Sud.

„Fac profit în toate țările, numai în România au găsit șefi de companii care sunt slabi și care nu reușesc să facă profit”

În România, Archer Daniels Midland Co. Operează servicii de transport și trading și are 620 de angajați, potrivit portalului companiei. Este o activitate care, potrivit bilanțurilor este pierzătoare. ADM Trading SRL a avut în 2016 un rezultat negativ de 32,38 milioane lei, iar pierderile însumate în intervalul 2012-2016 se ridică la 134,54 milioane lei. În același răstimp, ADM Logistics SRL a afișat pierderi de 28,58 milioane lei. Pierderile cumulate în România în ultimii 5 ani ale protagonistelor în tranzacția anunțată de Wall Street Journal se ridică la aproape 600 milioane lei, echivalentul a 150-160 milioane de dolari.

Presa a denunțat în mai multe rânduri evaziunea din porturile românești. Șeful majorității parlamentare, Liviu Dragnea, declara în luna august a anului trecut că Fiscul ar trebui să verifice prețurile de transfer pe segmentul comerțului cu cereale. El comenta ironic bilanțurile unor companii precum ADM: „Fac profit în toate țările, numai în România au găsit șefi de companii care sunt slabi și care nu reușesc să facă profit.”

Lactalis va plăti despăgubiri familiilor afectate de contaminarea cu salmonella CITEȘTE ȘI Lactalis va plăti despăgubiri familiilor afectate de contaminarea cu salmonella

Reglementatorii și fermierii sunt îngrijorați că o concetrare prea mare a pieței va scădea prețurile de achiziție a producțiilor lor

La nivel mondial, Archer Daniels Midland Co., ale cărei operațiuni datează încă din 1902, a făcut demersuri de extindere pentru a obține avantaj de pe urma creșterii cererii în China. Îngrijorări există față de o concentrare prea mare a pieței. În anul 2013, autoritățile de reglementare din Australia au respins o ofertă de preluare a ADM pentru GrainCorp Ltd., invocând aspecte ținând de competiție, iar în vara anului 2016, grupul american și-a vândut deținerea de 19,9% din traderul australian de cereale.

Farha Aslam, analist la firma de servicii financiare Stephens Inc., anticipează prețurl ofertei de preluare a Bunge la 90-95 dolari/acțiune, cu 16-22% peste nivelul închiderii de vineri de la New York Stock Exchange, iar compania de rating în industria fondurilor de investiții Morningstar mizează pe un preț între 90 dolari/acțiune și 100 dolari/acțiune. Bunge a fost fondată la Amsterdam în urmă cu 200 de ani, și-a mutat cea mai mare parte a operațiunilor în America de Sud, iar recent s-a relocat la New York.

O încercare de achiziție a companiei din partea Glencore a eșuat anul trecut. Tendința rămâne de consolidare, însă pe acest fond apar grijile față de o diminuare a competiției pe măsură ce se înaintează în această concentrare. Dan Henebry, un fermier din Illinois care își livrează producția de porumb și soia către ADM, este îngrijorat că pe măsură ce concurența scade, traderii ar putea plăti tot mai puțin pentru recoltele agricultorilor. Nu vede bine consolidările din piață. „Au fost attât de multe fuziuni, Mai puțină competiție nu este un lucru bun”, a declarat acesta pentru Reuters.

viewscnt
Afla mai multe despre
adm
bunge
cereale
liviu dragnea
evaziune
nyse
australia
sua
china