Producția medie la grâu în acest an este de 2,9 tone pe hectar, în scădere cu 40% față de 2019, când regimul precipitațiilor a fost unul normal, a declarat marți ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Adrian Oros.
"Cum ne-am așteptat, cum am previzionat, atât din informațiile luate de la fermieri, cât și de la specialiști, sigur că seceta a afectat puternic culturile de toamnă, mai ales în zona de sud-est și est a țării. Cele mai accentuate scăderi de producție sunt în Dobrogea deoarece această zonă a fost cea mai afectată. Compartimentul de statistică din minister a întocmit un raport comparativ și am să vă spicuiesc câteva date care sunt mai relevante pentru că raportul este destul de vast. La grâu, pentru că este suprafața cea mai mare - peste 80% din suprafața însămânțată în toamnă a fost cu grâu - s-a recoltat până acum 89% din suprafață, producția medie este de 2,9 tone pe hectar față de 4,8 tone în 2019, când regimul precipitațiilor a fost unul normal. Deci s-a diminuat cu 40% producția medie la grâu. Dacă anul trecut au fost recoltate aproximativ 9,4 milioane tone, anul acesta estimarea este de 5,5 - 5,6 milioane tone", a menționat Adrian Oros în cadrul unei conferințe de presă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ministrul Agriculturii a precizat că, la secară, producția medie a fost de asemenea diminuată, fiind de circa 2,5 tone pe hectar față de 3,2 tone în 2019, scrie Agerpres.
"La orz, producția medie este de circa 2,6 tone pe hectar față de 5 tone pe hectar în anul trecut, deci o scădere cu aproximativ 47%. La rapiță, dacă producția medie anul trecut a fost de 2, 3 tone pe hectar, anul acesta este de 1,9 tone pe hectar. Și aici s-a înregistrat o scădere semnificativă, din cauza secetei extreme care s-a instalat în toamna anului trecut, iar în acest an deși în ultima perioadă au fost precipitații chiar din abundență, în anumite zone ale țării și mai ales în Dobrogea, în sudul Moldovei, sunt încă zone care sunt puternic afectate de secetă", a mai spus Oros.