Proiectul de lege privind vânzarea terenurilor, care stabilește suprafețele ce vor putea fi achiziționate, a fost definitivat, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, într-un interviu acordat News.ro, în care a anunțat decizia de a impune o limită de 500 de hectare pentru persoanele juridice și de 150 de hectare în cazul persoanelor fizice.
“Am decis în final să reducem la 500 de hectare pentru persoanele juridice și 150 de hectare pentru persoanele fizice. Așa va ieși legea din minister în perioada următoare și o vom duce la avizat la celelalte ministere, iar următorul parlament va trebui să adopte legea respectivă”, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
El a explicat și condițiile în care un cetățean poate cumpăra o suprafață mare de teren în România: “Un cumpărător de teren nu poate achiziționa decât dacă are domiciliul stabilit în România, dacă este de cel puțin cinci ani fermier, iar 75% din veniturile sale provin din agricultură”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Condițiile au fost anunțate în luna septembrie de Profit.ro.
Potrivit ministrului, excepție vor face tinerii: “Fără tineri nu vom mai avea producție alimentară în lume. Și România se confruntă cu această problemă: plecarea tinerilor din mediul rural. Situație este extrem de gravă și trebuie să facem orice pentru a atrage tinerii în acest sens".
Întrebat dacă această lege nu ar favoriza fermierii români în procesul de achiziție a terenurilor agricole, Irimescu a spus că nu face nicio discriminare între români și străini.
“Legea nu face nicio discriminare între români și străini. Toți cetățenii europeni care îndeplinesc condițiile pe care le îndeplinesc și românii pot cumpăra terenuri agricole în România”, a completat Irimescu.
CITEȘTE ȘI Piața serviciilor medicale private a depășit 50 mil. euro, cu 1 milion de abonamente de sănătate. Până în 2020 se va dublaÎn opinia ministrului, este ușor de cumpărat teren agricol în România, deoarece prețul unui hectar de pământ în România pornește de la 2.000 de euro și poate ajunge la 9.000-10.000 de euro în vestul țării, spre deosebire de Belgia sau Olanda, unde costul unui hectar de pământ este de 50.000 de euro.
Ministerul Agriculturii anunța la finalul lunii iunie că vrea să înăsprească regulile pe care trebuie să le îndeplinească străinii pentru a cumpăra terenuri agricole în România, însă va ține cont și de regulile comunitare, pentru a nu risca intrarea într-o procedură de infringement, precum Bulgaria.