Aproape 1,5 miliarde de euro au reprezentat plățile făcute în agricultură din luna noiembrie a anului trecut și până în prezent, din care 1,2 miliarde de euro au fost plățile directe, a explicat joi, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, într-o conferință de presă.
”Am plătit de când am preluat acest mandat 1,487 miliarde de euro, din care se regăsesc 1,2 miliarde de euro plăți din FEGA, mai sunt 209 milioane de euro pe FEADR și 100 și ceva de milioane de euro din bugetul național. Repet, am plătit aproape 1,5 miliarde de euro din noiembrie și până în prezent”, a spus ministrul Agriculturii.
Achim Irimescu a explicat că a cerut prelungirea termenului de plată până la finalul lunii septembrie, în contextul în care la nivel european termenul a fost extins până la 15 octombrie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Suntem cu două luni întârziere. S-a ajuns la această situație din cauze care țin de modul în care s-au pregătit lucrurile anul trecut. Faptul că s-a întârziat la depunerea cererilor de plată anul trecut, dar ne-am propus cu toții ca după data de 30 (iunie- n.r.), noi în minister să ne concentrăm și să convocăm partenerii sociali, reprezentanții producătorilor pentru a decide ce aplicăm de la anul pentru că regula europeană este ca în primii doi ani (adică 2015-2016) să se aplice aceeași regulă. Nu putem lăsa lucrurile așa pentru 2017”, a mai spus șeful Agriculturii.
El a mai menționat că au existat 89 de scheme de plată în loc de 21, cât erau în perioada anterioară, ceea ce a complicat foarte mult lucrurile.
”Cred că se cuvine ca, începând cu 2017, să simplificăm”, a mai spus Irimescu.
Totodată, ministrul Agriculturii a mai precizat că, deși perioada europeană de plată este de la 1 decembrie până la 30 iunie, nu numai România este în întârziere cu plățile, ci și alte state europene, precum Franța, Polonia sau Marea Britanie. Șeful MADR a explicat că penalizările nu vizează fermierii, ci doar statul.