Inspectorii Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranșa Alimentelor (ANSVSA) au găsit mai multe nereguli la unități din industria cărnii, în urma unor controale care au vizat riscurile privind pesta porcină africană. Valoarea amenzilor a însumat 68.000 de lei.
Printre neregulile constatate de către inspectorii ANSVSA au fost cele privind separarea în timp și spațiu a porcilor vii destinați sacrificării și marcarea și etichetarea cărnii de porc și a produselor obținute din carnea de porc, scrie News.ro.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit unui comunicat de presă al ANSVSA, în perioada 23 septembrie - 31 octombrie 2024, Direcțiile județene sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor și cea a Municipiului București au făcut controale în abatoare, unități de tranșare, unități de reambalare a cărnii, unități care produc carne tocată, carne preparată și separtă mecanic, unități de depozitare a cărnii, precum și în unitățile de vânzare cu amănuntul care comercializează carne și produse din carne.
„Controalele tematice au avut drept scop: verificarea trasabilității porcilor vii proveniți din exploatațiile situate în afara zonelor de restricție care sunt sacrificați în abatoarele din România; verificarea trasabilității porcilor vii proveniți din exploatațiile conforme /neconforme situate în zonele de restricții, sacrificați în abatoarele din România; verificarea trasabilității, marcarea de sănătate/identificare și certificarea cărnii de porc obținută de la porcii vii proveniți din exploatațiile situate în afara zonelor de restricție, care au fost sacrificați în abatoarele desemnate; derularea operațiunilor de comerț intra-Unional cu carne de porc/produse din carne de porc obținute în unitățile de tranșare și unitățile de procesare a cărnii, unitățile care produc carne tocată și carne preparată sau provenite din depozite frigorifice/unități de reambalare, tratarea cărnii de porc, precum și a stomacurilor, vezicilor și intestinelor obținute de la porcii vii proveniți din unitățile de procesare desemnate”, se arată în comunicatul citat.
Aceeași sursă menționează că în perioada respectivă au fost verificate 456 de obiective din sectorul cărnii de porc: 70 de abatoare, 55 de unități de tranșare a cărnii, 57 de unități care produc carne tocată și carne preparată, 116 unități de procesare a cărnii, 35 de unități de reambalare a cărnii, 25 de unități de procesare stomacuri, vezici și intestine, precum și 98 de depozite frigorifice.
În urma deficiențelor constatate de către reprezentanții DSVSA au fost date șase sancțiuni contravenționale, care au însumat 68.000 de lei.
CITEȘTE ȘI Hotelurile nu sunt obligate să aibă camere speciale pentru persoanele cu dizabilitățiDintre neconformitățile constatate și sancționate în urma controalelor, ANSVSA menționează: neconformități referitoare la procedurile de separare în timp și/sau spațiu a porcilor vii, destinați sacrificării (în funcție de exploatațiile de origine), precum și a cărnii de porc eligibilă și neeligibilă; neconformități referitoare la marcarea de sănătate/identificare și etichetarea cărnii de porc și a produselor obținute din carne de porc; neconformități referitoare la marcarea de sănătate/identificare și etichetarea cărnii de porc și a produselor obținute din carne de porc; neconformități privind certificarea pentru comerț intra-Unional și/sau pentru piața națională a cărnii de porc și a produselor obținute din carne de porc la nivelul unor unități desemnate.